НЕГОТИН ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН ХОРСКОГ ПЕВАЊА

web4Под слоганом „Певајмо заједно, певајмо заувек, певајмо за мир“ у неготинском Дому културе организован је концерт поводом Светског дана хорског певања који се, сваке друге недеље у децембру или око ње, у свету обележава од 1990. године. Придружујући се хиљадама хорских ансамбала и милионима певача, величајући вредности солидарности, мира и разумевања, Дом културе „Стеван Мокрањац“ у овом дешавању учествује од 2014. године.

Обележавајући 170 година од оснивања Позоришне (певачке) групе и почетка хорског извођаштва у Неготину, Дом културе „Стеван Мокрањац“ окупио је на великој сцени близу стотину певача из три хора, два локална: „Wallachia“ и Неготинско певачко друштво и гостујућег из Зајечара – Камерног хора „Лавиринт“.

web1Концерт је отворио хор „Wallachia“ који се, иако оформљен као први хор влашке националне заједнице у Србији, публици представио програмом и на влашком и српском језику, уз клавирску сарадњу Данила Перковића и перкусије Милана Марковића, а под управом свог уметничког диригента и руководиоца Драгане Мариновић Симоновић. У 2023. години хор „Wallachia“ је свакако био неготински хор са највише јавних наступа у земљи и иностранству, па је својим радом и залагањем оправдано заслужио и позив за учешће у програму којим је Дом културе „Стеван Мокрањац“ обележио Светски дан хорског певања.

web5Камерни хор „Лавиринт“ из Зајечара који ради од 2001. године под управом Жељке Пауновић, добро познат неготинској публици, између осталог и као учесник Натепевавања хорова на „Мокрањчевим данима“ 2019. године, радо се одазвао позиву Дома културе да наступи у Неготину. Провео нас је кроз разнолик и богат део свог репертоара који чине духовне и световне композиције различитих епоха и жанрова.

web3Концерт поводом Светског дана хорског певања у Неготину заокружен је наступом Неготинског певачког друштва чији је уметнички руководилац и хоровођа Данило Перковић. Друштво је настало из Хора Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ који је у оквиру пројекта обележавања три деценије рада Средње музичке школе, ове године, окупио садашње и бивше ученике свих генерације. На Натпевавању хорова у оквиру 57.„Мокрањчевих  дана“ у Неготину Хору Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ додељена је награда за најуспешније изведену композицију на Фестивалу за интерпретацију „Три мадригала, само мало другачија“ Константина Бабића, а хор је побрао и аплаузе и овације публике за свој наступ. На иницијативу певача овај хорски ансамбл од 16. октобра 2023. године делује под називом Неготинско певачко друштво. За прво јавно представљање под новим именом, поред композиција Томаса Морлија и Јосипа Славенског, одабрали су неизоставно и Мокрањчеве: Девету руковет и „Тебе Бога хвалим“ коју су, на радост публике, извели и на бис.

web2Јованка Стефановић Станојевић, директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“ на почетку концерта поздравила је публику, говорећи о значају неговања хорске традиције у граду Стевана Мокрањца и Фестивала „Мокрањчеви дани“ а по завршетку програма диригентима хорова, уз дарове, уручила и захвалнице за сећање на учешће у успешно реализованом програму Светског дана хорског певања у Неготину.

Фотографије: Фото ГУШАНОВИЋ

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани