Архиве: септембар 2015

ЗАВРШЕНИ ЈУБИЛАРНИ 50. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

zatvaranje_10Након седам фестивалских дана, испуњених величанственим концертима и бројним пратећим програмима, синоћ су у Неготину, концертом Хора и Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије свечано затворени јубиларни 50. „Мокрањчеви дани”. Фестивал, је свечано затворио Јован Миловановић, председник Општине Неготин.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „МОКРАЊЧЕВА КУЋА У НЕГОТИНУ“

Muzej_tribina_3Последњег фестивалског дана јубиларних музичких свечаности, приређена је промоција монографије “Мокрањчева кућа у Неготину” у издању Музеја Крајине. Након уводне речи в.д. директора Музеја Крајине, Ивице Трајковића, о монографији су говорили аутори Ненад Макуљевић, Емила Петровић, Вук Даутовић, Ивана Женарју и Весна Стаменковић.

ПОЧАСНИЦА ФЕСТИВАЛА СТУДЕНТИМА ФАКУЛТЕТА МУЗИЧКЕ УМЕТНОСТИ ИЗ БЕОГРАДА

50-Mdani_koncert_Klasika u 11_2Јован Миловановић, председник Општине Неготин, уручио је Почасницу јубиларних 50. Мокрањчевих дана студентима Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду, који су током трајања Фестивала приређивали концерте на отвореном на Градском тргу у Неготину. Новина на јубиларним 50. Мокрањчевим данима, наишла је на позитивне одјеке љубитеља музике, а томе су у значајној мери допринели и студент ФМУ својим извођењима дела класичне музике. 

КОНЦЕРТ ПЛЕСНЕ ТРУПЕ „UNA SAGA SERBICA“

50-Mdani-UnaSagaSerbicaНакон Viva Voxa, Београдске филхармоније и Грка Зорбе, неготинска публика је на 50. Мокрањчевим данима била у прилици да ужива и у наступу плесне групе “Una Saga Serbica” и Играма и  звуцима Балкана.

КОНЦЕРТ ПРОШЛОГОДИШЊЕГ ПОБЕДНИКА НАТПЕВАВАЊА ХОРИВА

Концерт прошлогодишњег победника натпевавања хорова

50-Mdani-IuventusCantat-Sombor2Хору “Iuventus Cantat”, победнику традиционалног натпевавања хорова на 49. Мокрањчевим данима, уз златну статуету “Стевана мокрањца” припала је част да одржи целовечерњи концерт на јубиларном педесетом Фестивалу. Концерт је одржан претпоследњег дана Фестивала у Цркви Стеве Тројице. Публика је могла да ужива у делима Стевана Стојановића Мокрањца, Војислава Илића и Мирољуба Расинског.

ТРИБИНА СЕЋАЊА И ОМАЖИ – 50 ГОДИНА ТРАЈАЊА

50-Mdani-tribina-Secanja-i-omazi-50-god-trajanja2-Претпоследњег фестивалског дана, у холу Дома културе, одржана је трибина “Сећања и омажи – 50 година трајања”

ГРК ЗОРБА НА 50. „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

50-Mdani-GrkZorba-005Неготинска публика је на јубиларним педесетим музичким свечаностима у славу Мокрањца, била синоћ у прилици да ужива и у музичкој драми „Грк Зорба“, Позоришта на Теразијама, у режији  Михаила Вукобратовића.

КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ КВАРТЕТА ХАРФИ

50-Mdani-004На малој сцени Дома културе у биоскопу Крајина, синоћ је приређен и концерт Београдског квартета харфи. На програму су била дела Светислава Божића, Душана Радића и Милорада Маринковића. 

.

.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „ПЕДЕСЕТ ГОДИНА МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА“

У оквиру јубиларних 50. Мокрањчевих дана синоћ је у биоскопу Крајина приређена промоција монографије  “Педесет година Мокрањчевих дана”. Аутор монографије је  проф. др Соња Маринковић, музиколог, а издавач Дом културе “Стеван Мокрањац” из Неготина. На промоцији је поред аутора о монографији говорила и др Бранка Радовић, дугогодишњи селектор Фестивала.  

MУЗИЧКО СЦЕНСКИ ПРОГРАМ „ЗВЕЗДАНИ ЧАСОВИ ЧОВЕЧАНСТВА“

50.M.dani-34Вечерњи програм трећег фестивалског дана био је у знаку музичко – сценског приказа „Звездани часови човечанства“, концертном извођењу радио драме „Мокрањац, човек своје уметности“, Маје Чоловић Васић у режији Саше Латиновића.

НАУЧНА ТРИБИНА И ЕТНО ПРИКАЗИ У РОГЉЕВУ

50.M.dani-349Трећи Фестивалски дан обележили су Научна трибина и етно приказ, који су организовани на Рогљевачким пивницама. Др Надежда Мосусова, музиколог и композитор одржала је предавање на тему „ Феномен Стеван Ст. Мокрањац и крај историје музике“. 

КЛАСИКА У 11 НА ГРАДСКОМ ТРГУ

50.M.dani-350Новина на јубиларним 50. Мокрањчевим данима, наишла је на позитивне одјеке љубитеља музике и самих извођача. Током трајања Фестивала, сваког дана, тачно у 11 сати,  на Градском тргу у Неготину,  публика ће уживати у звуцима класике. 

KОНЦЕРТ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ

Beogradska_filharmonija_12Захваљујући Делегацији Европске уније у Србији, неготинска публика је на 50. јубиларним Мокрањчевим данима и након петнаест година, могла да ужива у концерту Београдске филхармоније.

Пре почетка концерта присутнима су се обратили Иван Тасовац, министар културе и информисања Владе Републике Србије, Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији и Јован Миловановић, председник Општине Неготин, који је овом приликом и уваженим госима уручио и Плакете фестивала са ликом великог Мокрањца.

OБЕЛЕЖЕН ДАН ЕВРОПСКЕ САРАДЊЕ

dan_evropske_saradnje_1У Неготину је данас по први пут обележен Дан Европске сарадње у склопу кога су шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и министар културе и информисања Иван Тасовац у Дому културе у Неготин отворили изложбу фотографија под називом “Уметност без граница”. 

АКАДЕМСКИ ХОР „АНГЕЛ МАНОЛОВ“ ИЗ СОФИЈЕ ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА

50_Mдани-академски-хор-АНГЕЛ-МАНОЛОВ-Софија-победник-натпевавања-2015Академски хор „Ангел Манолов“ из Софије, победник је традиционалног натпевавања хорова на јубиларним 50. Мокрањчевим данима у Неготину.

Победнику Натпевавања и диригенткињи Дарени Поповој, припала је Златна статуета „Стеван Мокрањац“, рад академског вајара Небојше Митрића, и целовечерњи концерт на 51. „Мокрањчевим данима“, наредне године у Неготину.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЛЕГАТ НЕДЕЉКА ГВОЗДЕНОВИЋА

nedeljko_gvozdenovic_1У Галерији Дома културе, у оквиру 50. фестивала „Мокрањчеви дани“ отворена је изложба слика из Легата Недељка Гвозденовића „Слике заборављених предела и предмета“.

Изложбу је након уводних речи Драгане Кнежевић, в.д. директора Дома културе и Филипа Брусића Ренауда, испред Куће Легата отворио Саша Мирковић, државни секретар Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

ОТВОРЕНИ 50. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

svecano_otvaranjeУз звуке фанфара и шесту Мокрањчеву руковет у извођењу више од 250 хориста, здружених неготинских хорова и учесника „Натпевавања“ из Истанбула, Софије, Солуна, Москве и Панчева, под управом Вере Царине,  отворени су јубиларни 50. Мокрањчеви дани.

КОНЦЕРТ ХОРА VIVA VOX НА 50. „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

50.M.dani-Viva-Vox-1Неготинци су са великим интересовањем и нестрпљењем чекали наступ хора Viva Vox у свом граду и сви они који су успели да купе карте и буду синоћ у Дома културе са одушевљењем су напустили салу.

НЕГОТИН СПРЕМАН ЗА МОКРАЊЧЕВЕ ДАНЕ

KZN-Negotin-1У Неготину је све спремно за јубиларне 50. Мокрањчеве дане, који ће свечано бити отворени у петак, 11. септамбра у 17 сати у дворишту родне куће славног композитора. То су јуче и потврдили да конференцији за новинаре Јован Миловановић, председник Општине Неготин, Драгана Кнежевић, в.д. директора Дома културе и директор фестивала и Тамара Луцић Динић, представница Уникредит банке.

КОНЦЕРТ ХОРА VIVA VOX

Хор Viva Vox oдложио је почетак свог концерта за 21 сат
—————————————————————————-

Добро дошли у Дом културе Стеван Мокрањац Неготин
10.09.2015. у 21 сат

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани