СУСРЕТИ СЕЛА У КАРБУЛОВУ, ШАРКАМЕНУ И КОБИШНИЦИ

Karbulovo-Jabukovac_1Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“, настављена је протеклог викенда у Карбулову, Шаркамену и Кобишници, где су своје програме, поред домаћих фолклорних ансамбала, приказали и гости из Јабуковца, Сикола и Штубика.

.

.

Културно-уметничко друштво „Флоричика“ из Јабуковца, на гостовању у Карбулову, представило се народним обичајем „Варујкит“ или „Другаричење. Својим наступом Јабуковчани су покушали да дочарају. Својим наступом Јабуковчани су покушали да дочарају како се са буђењем природе буди и девојаштво и обичаје у вези са тим. Обичај „Варујкит“ везује се за мали Ускрс.

Домаћи фолклорни ансамбл, представио се ове године програмом „Кнез Милош у Неготину“. Кроз игре и приче, чланови овог друштва, покушали су да дочарају време када су Неготин и Крајина ослобођени од Турака, а кнез Милош дошао у Источну Србију.

Дан касније у Шаркамену, своје програме су приказали чланови КУД-а „Врело“ и „Чучук Стана“ из Сикола.
Гости из Сикола, којима је ово први наступ на овогодишњој манифестацији, представили су се народним обичајем „Косидба“. Овај народни обичај окупљао је у давнашње време велики број људи, који су заједно косили, а обичај прате бројне догодовштине и занимљиве приче. Неретко су косидбу пратиле игра, песма и свирка на народним инструментима.
Културно-уметничко друштво „Врело“ из Шаркамена представило се народним обичајем ручна вршидба жита. Кроз свој програм, представили су песме које се везују за овај обичај, игре из свог краја, али и мобу, после успешне жетве.

Културно уметничко друштво „Прераст“ из Штубика, у другом кругу 41. Сусрета села, публици у Кобишници представило се  програмом који је евоцирао успомене на обичаје и занимљива дешавања у штубичким воденицама. Богата наративна баштина зачињена маштовитим фаназијама о чудесима која су се по предањима дешавала у воденицама, уз духовите опаске и изворну песму и живописну игру мештана овог брдског села, на најлепши начин дочарали су дух старих, готово заборављених времена.

Екипа домаћина, културно уметничког друштва „Воја Чурић“ подсетила је на значај и обичаје који се везују за некада изузетно важну улогу пољара, чувара сеоских поља. Богатство народних обичаја, аутентична игра и песма, живописне ношње и шаљиве доскочице држали су пажњу бројне публике која је уживала у маштовитом и лепом програму.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани