ЛИКОВНА КОЛОНИЈА “ЕХО МУЗИКЕ”

DSCF5201У организацији Дома културе “Стеван Мокрањац” у Неготину је у току јубиларна двадесета ликовна колоније “Ехо музике”.

- Кроз колонију је прошло заиста много уметника, а створен је позамашан фонд уметничких дела који броји око 430 слика, скулптура, цртежа, дигиталних принтова, фотографија и тако даље. Захваљујући томе ми имамо прилику да све наше јавне установе у граду имају одређени број тих дела која практично красе њихове просторе – каже мр Милан Радосављевић, руководилац ликовног програма Дома културе “Стеван Мокрањац” и учесник колоније.

Сликари из свих крајева Србије, до 4. августа ствараће у амбијенту Мокрањчевог родног града, али и других препознатљивих крајинских локалитета.

Гордана Милетић, академски сликар, костимограф и модни креатор, други пут је учесник колоније „Ехо музике“
- Осим Мокрањца, овде у Неготину ме фасцинира природа и цео етнос, рачунајући и енергичан фолклор брзог ритма, као и музички изузетно надарен народ, који је специфичан и другачији у односу на остатак Србије – речи су академске сликарке Гордане Милетић, светског експерта за моду текстила.
- Радим секвенце златног пресека у музици, а Мокрањац у Руковетима следи природну фреквенцију, што ми даје посебну инспирацију. Мој опус на кожи, са секвенцама из 8. Руковети , симолизује да је Мокрањац „ушао под кожу“ овог народа – објашњава Татјана Пејовић, академски сликар из Београда.
- Орнаментика је моја тема, тако да колонија „Ехо музике“ у Мокрањчевом родном граду изузетна прилика да, следећи његову музику, доживим етос и етнос овог краја. Неготин, као ретко која средина, следи своју културну традицију и велика је част што ће наша дела бити изложена баш у време Фестивала „Мокрањчеви дани“ – каже сликарка Слободанка Шефер из Шапца која је већ имала око 120 самосталних изложби.
Учесници колоније „Ехо мизике“ су и Јавор Рашајски, академски сликар из Вршца, Радован Мића Трнавац, академски сликар из Београда и Тара Караматијевић, сликар и дизајнер из Београда.
Сви радови настали на колонији „Ехо музике“ биће представљени јавности на изложби у оквиру 53. „Мокрањчевих дана“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани