КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ПРЕДСТОЈЕЋЕГ 49.ФЕСТИВАЛА „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

kzn_1У сусрет 49. Мокрањчевим данима, у комплексу родне куће славног српског композитора одржана је конференција за новинаре на којој су говорили Јован Миловановић, председник општине Неготин, мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Сузана Кириџић, директорка Уникредит банке у Неготину.

У свом обраћању медијима председник Јован Миловановић, истакао је да је град спреман да прихвати учеснике и госте фестивала, који ће наредних десетак дана боравити у Неготину. Општина Неготин је из буџета ове године издвојила три милиона динара, колико је издвојило и Министарство културе.

Милан Радосављевић, директор Дома културе говорећи о програму фестивала, истакао је да ће 49. „Мокрањчеви дани“ бити одржани у години обележавања 100 година од Мокрањчеве смрти, што је на посебан начин усмерило и програмску концепцију овогодишњег Фестивала, у оквиру које ће бити изведена и дела из опуса овог аутора која су ретко на репертоару и не припадају домену хорске музике у којој је он дао најзначајнији допринос. Он је такође захвалио покровитељима фестивала, али и другим спонзорима и донаторима који су и ове године у значајној мери помогли одржавање фестивала.

kzn_3Сузана Кириџић, директорка Уникредит банке у Неготину, напоменула је да ова банка, која је међу водећим у Европи, препознаје и са задовољством помаже битне ствари у локалним заједницама у циљу њиховог даљег развоја. Пету годину заредом, Уникредит банка, је један од спонзора фестивала Мокрањчеви дани, а њена је жеља да ова сарадња још дуго траје.

Еминентни домаћи хорски ансамбли и уметници, као и гости из иностранства наступиће и ове године на Мокрањчевим данима. Организатори очекују да посебну пажњу привуку традиционално натпевавање хорова, као и наступи вокалне групе „Constantine“ из Ниша, Првог београдског певачког друштва, Хора Радио-телевизије Србије и Хора „Обилић“-АКУД „Бранко Крсмановић“ из Београда. И 49. фестивал „Мокрањчеви дани“ обележиће бројни пратећи програми.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани