КУД ИЗ КОБИШНИЦЕ ПОБЕДНИК 46. СУСРЕТА СЕЛА

ucesnici_ssela2019 [800x600]У петак, 10. маја, у оквиру Мајских свечаности поводом Дана Општине Неготин, проглашени су победници овогодишње манифестације изворног народног стваралаштва “Сусрети села”. Ревијални програм приређен је на Градском тргу, а учествовала су сва културно-уметничка друштва из седам крајинских села, колико их се ове године такмичило за ласкаво признање чувара богате културне традиције.  Ревијални програм укомпонован је од тачака које су по оцени жирија најбоље изведене током трајања такмичарског дела “Сусрета села”.

КУД “Воја Чурић” из Кобишнице представљао је Изворни оркестар са извођењем нумере “Код цркве испод ораха” (Ла бисерика су нук), а изворном мелодијом на листу “Чезнем мајко моја” (Дор мујкица мја) чланица КУД-а Владица Динуловић. Ово друштво представљали су још  као казивач умотворине Лазар Флорић и Дечија  изворна фолклорна група.

Казивач умотворине-здравице КУД-а “Прераст” из Штубика била је Ивана Михајловић, а наступила је и Омладинска  изворна фолклорна група.

Изворну мелодију на фрули свирао је Драги Николић, члан КУД “Младост” из Чубра, а представили су се и Изворни оркестар и Омладинска изворна фолклорна група. КУД “Чучук Стана” из Сикола представљали су Изворни оркестар извођењем Љубавног кола, изворном песмом “Сврати, сврати девојко у мој виноград” солиста Живка Гицић и на крају и Омладинска  изворна  фолклорна група.

КУД “Флоричика” из Јабуковца је имао више учесника у ревијалном програму. Изворном мелодијом на гајдама “Версу лу Рама” (Рамова мелодија), представио се Стефан Радовановић, народном песмом “Амавут ун пујишор” (Имао сам једну љубав) Данијел Бароновић, а учествовали су још и Старија  изворна фолклорна група и Народни оркестар ( Влашки појас).

КУД “Врело” Шаркамен представили су Сара Павловић, изворном песмом” “Да сам извор вода ладна”, и сплетом игара из Источне Србије у кореографији Омладинска фолклорна  група.

Казивач умотворине “ Здравица млинару” за КУД “Живорад Петровић-Дудић” из Јасенице била је Сандра Анђелковић, док је изворну мелодију на фрули “Ај  чија фрула”, извео Немања Станојевић.  Омладинска  фолклорна група извела је “Игре из Горње Пчиње” у кореографији.

По извођењу свих тачака ревијално, свим представницима културно уметничких друштава уручене су  Захвалнице и Дипломе за најбоље и најаутентичније представљање на 46. Сусретима села.

Специјално признање – Повеља Дома културе „Стеван Мокрањац“ за очување традиционалне културе и манифестације “Сусрети села” општине Неготин, за несебичан и дуготрајни рад и стваралачки допринос у очувању традиционалне културе додељена је Драгану Милошевићу из Шаркамена.

Дипломе за освојено треће место и награда у висини од 10.000 динара, припале су културно-уметничким друштвима  КУД “Чучук Стана” из Сикола и КУД “Прераст” из Штубика. Диплома за освојено друго место и награда у висини од 20.000 динара припала је АКУД “Флоричика” из Јабуковца, а за свеукупног победника 46. Сусрета села у општини Неготин, којем је уз диплому припала и новчана награда од 30.000 динара, проглашено је Културно-уметничко друштво „Воја Чурић” из Кобишнице.

Свим награђеним друштвима признања је доделио председник Општине Неготин Владимир Величковић, који је својим обраћањем званично и затворио 46. Сусрете села.

Ревијални програм и додела признања заокружени су колом “Стара Влајна” у извођењу КУД-А  из Јабуковца. Сви учесници су формирали коло којим је затворена још једна успешна сезона Сусрета села.

Манифестацију “Сусрети села” већ 46 година са успехом организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ уз покровитељство Општине Неготин. Ове  године учествовало је седам културно-уметничких друштава из Јабуковца, Кобишнице, Шаркамена,  Штубика, Чубре,  Сикола и Јасенице.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани