ИЗЛОЖБА ТАПИСЕРИЈА ДУШАНКЕ БОТУЊАЦ У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ

3650_1-400x306У четвртак 19. априла у галерији Етнографског музеја у Београду отворена је изложба таписерија „ Нити“, Душанке Ботуњац, уметничког руководиоца Дома културе Стеван Мокрањац у Неготину.

Изложбу је отворила директорка Етнографског музеја Вилма Нишкановић, а бираним речима о ауторки је говорила и Горанка Вукадиновић, кустос Атељеа 69 из Новог Сада. И сама ауторка, Душанка Ботуњац, упознала је присутне са својим радом и дугогодишњим уметничким стваралаштвом.

У Етнографском музеју изложено је 6 таписерија великих формата као и поставка радне верзије најновије картон таписерије „Дионис“.

3650_2-400x306Ликовна поетика Душанке Ботуњац, у основи традиционална, по природи романтичарска, јесте у ствари последица врло рано дефинисаног става ове ауторке према таписеријској уметности. Седамдесетих година прошлог века, када је још у току студија препознала потребу за озбиљним истраживањем управо у таписерији, овај ликовни медиј једнако је занимљив, атрактиван и изазован и уметницима и уметничкој јавности, делом захваљујући помацима и искорацима учињеним управо тих година на глобалном плану, који су све сугестивније заговарали одвајање од класичног поимања овог уметничког израза.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани