Архиве: септембар 2018

СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНИ 53.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

web_53Mdani_zatvaranjeНа крају седмог фестивалског дана, након спектакуларног концерта Хора и Симфонијског оркестра РТС заједно са здруженим  дечијим хоровима из Неготина и извођења композиције „Кармина буране“, Карла Орфа, под диригентским вођством маестра Бојана Суђића, свечано су затворени 53.“Мокрањчеви дани“.

Током седам дана, фестивалских  празника музике и оде композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, неготинска  публика имала је прилику да ужива у 34 брижљиво одабрана програма са преко 1000 врхунских уметника, пре свеча музичара, али и ликовних и књижевних стваралаца.

КОНЦЕРТ „CARMINA BURANA“

web_CarminaBuranaХор и Симфонијски оркестар РТС , под руководством маестра  Бојана Суђића, заједно са здруженим дечијим хоровима из Неготина приредили су за фестивалску публику 53.“Мокрањчевих дана“ спектакуларну завршницу  својим иновативним, врло оригиналним и зналачким тумачењем популарне Орфове композиције „Carmina burana“. Солисти у били Александра Јовановић, сопран, Драгутин Матић, баритон и Александар Толимир, тенор.

КОНЦЕРТ “ ВЛАТКО СТЕФАНОВСКИ ТРИО”

web_VlatkoВлатко Стефановски, македонски гитариста светског гласа, на концерту за све генерације у препуној сали Дома културе у Неготину, разгалио је публику 53.“Мокрањчевих дана“. Са њим су наступили чланови његовог триа: Ђоко Максимовски на бас гитари и Дино Милосављевић, бубњеви.

КОНЦЕРТ ВОКАЛНЕ ГРУПЕ „CONSTANTINE“ ИЗ НИША

web_ConstantineНа малој сцени биоскопа Крајина наступили су чланови вокалне групе „Constantine“  из Ниша. Концерт је почео Мокрањчевом Првом руковети, а потом су уследиле познате композиције српских аутора: „Што се роје мисли моје“, „Зајди, зајди“, „Коњ“, „Дарина мера“, „Врти коло“. У оквиру концерта емитован је и спот за „Винску песму“ који је освојио вредна признања. Певачи из Ниша представили су се и иностраним хитовима: Гершвиновим „Summertime“, Лућо Далиним „Caruso“  и мелодијом „La feurza major“.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ: “80 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МУЗИЧКЕ УМЕТНОСТИ”

web_80godFMUУ Мокрањчевој родној кући, претпоследњег дана 53.“Мокрањчевих дана“, приређена је промоција монографије поводом 80 година постојања и рада  Музичке академије-Факултета музичке уметности у Београду, ауторке др Иване Перковић.

ВЕЧЕРЊА СЕРЕНАДА “NACH BACH”

web_NachBach+1У дворишту Мокрањчеве родне куће,  склопу, ове године обновљених „Вечерњих серенада“, наш најистакнутији виолиста, Саша Мирковић,  извео је врло атрактиван програм под именом „Nach Bach“ – са композицијама српских аутора које су инспирисане Баховим чело свитама и управо посвећене Мирковићу, уметнику несвакидашње енергије и снаге израза. Програм је привукао пажњу бројне публике у готово нестварној атмосфери под ведрим небом у аутентичном амбијенту родне куће славног композитора.

КОНЦЕРТ “ПЕСМО МОЈА“

 

web_PesmoMojaНа концерту „Песмо моја“ у Дому културе, у оквиру 53.“Мокрањчевих дана“, оду гласу, инструменту у који је Мокрањац највише веровао,  дале су наше оперске диве, Неготинка, Ива Мрвош Анокић, мецосопран  и Снежана Савић Секулић, сопран које су неготинској  публици представиле лепоту наше соло песме, уз клавирску пратњу Страхиње Ђокића.

НАУЧНА ТРИБИНА НА ТЕМУ “РУКОВЕДАЊЕ У ХОРСКИМ ДЕЛИМА МОКРАЊЧЕВИХ НАСЛЕДНИКА ДРУГЕ ПОЛОВИНЕ 20.ВЕКА“

web_RukovedanjeНа научној трибини  “Руковедање у хорским делима Мокрањчевих наследника друге половине 20.века“, одржаној у Мокрањчевој родној кући, о  својим истраживањима, односно Мокрањчевим наследницима у послератној српској музици и њиховој инспирацији руковетима, говорио је  др Саша Божидаревић, редовни професор Факултета уметности Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици.  

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ”У САГЛАСЈУ СА МОКРАЊЦЕМ” ВЛАСТЕ МЛАДЕНОВИЋА

web_VlastaУ галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, а у сарадњи са Народном библиотеком „Доситеј Новаковић“, приређена је промоција књиге „У сагласју са Мокрањцем“, неготинског песника Власте Младеновића.  О стиховима Власте Младеновића, овогодишњег добитника Драинчеве награде, надахнуто су говорили Гордана Крајачић, музики критичар и Саша Скалушевић, песник.

КОНЦЕРТ AНСАМБЛA „МЕТАМОРФОЗИС“

web_MetamorfozisКамерни оркестар „Метаморфозис“ предвођен виолистом Сашом Мирковићем, наступом на сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ приредио је за фестивалску публику 53.“Мокрањчевих дана“ вече за памћење. На репертоару су била претежно дела савремених српских композитора: Добринке Табаков, Исидоре Жебељан, Драгане Јовановић, Александре Вребалов, али и Аирата Ичмуратова, канадског композитора, руског порекла. Неготинска публика препознала је несвакидашњу енергију и богатство емоција које красе овај изванредан ансамбл, а пре свих, његовог уметничког директора Сашу Мирковића.

ИЗЛОЖБА „АРХЕОАКУСТИКА“

web_izlozba_muzejУ оквиру 53.“Мокрањчевих дана“,  у конаку Кнеза Тодорчета отворена је изложба „Археоакустика“- сакрална архитектура средњовековне Србије. Изложбу  је приредио Музеј Крајине у сарадњи са Музејом науке и технике из Београда, средствима Министарства културе и информисања. Аутори су  Зорана Ђорђевић, Драган Новковић и Марија Драгишић, кустоси Музеја из Београда.

ТРИБИНА „РАДИОНИЦА ЗВУКА“- РАДИОФОНСКА ПОЕМА“ВЕЛИКИ КАМЕН“

web_VekiKamenУ галерији Мокрањчеве родне куће одржана је трибина на којој је представљена радиофонска поема „Велики камен“, дело Иване Стефановић, које је добило престижну награду „Prix Italia“ за 2017. годину. Овај програм 53.“Мокрањчевих дана“ организован је у сарадњи са Другим програмом Радио Београда, а поводом обележавања његових 60 година рада. Трибину је, кроз критички приказ овог изванредног, снажног и емотивног  дела, водила мр Ана Котевска, музиколог и музички критичар.

МЈЗИКЛ „БОЛИВУД“ НА 53.“МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

web_BolivudТреће фестивалске вечери на 53.“Мокрањчевим данима“, ансамбл Народног позиришта извео је на сцени Дома културе у Неготину, недавно постављено, али већ на бројним фестивалима афирмисано дело, „Боливуд“ ауторског тима  Маја Пелевић и Ања Ђорђевић, које су снагом свог талента и имагинације на сцену нашег водећег театра први пут у послератној историји довеле потиснути жанр мјузикла.

КОНЦЕРТ КЛАВИРСКОГ КВИНТЕТА „ALTRO SENSO“

web_AltroSensoКлавирски квинтет „Altro senso“ извео је на малој сцени биоскопа Крајина клавирски квинтет Петра Стојановића, јединог српског композитора који је компоновао такву форму.  Квинтет „Altro senso“ приказао је сву раскош талента изузетног, али готово заборављеног композитора с почетка 20. века, Петра Стојановића.

ИЗЛОЖБА О ЖИВОТУ И СТВАРАЛАШТВУ КОМПОЗИТОРА ПЕТРА СТОЈАНОВИЋА

web_izlozba-Petar-StojanovicУ Мокрањчевој родној кући отворена је изложба фотографија и докумената „Ренесанса заборављеног Петра Стојановића“ посвећена  животу и раду једног од најплодотворнијих, али неправедно запостављеног српског композитора  с почетка 20 века.

КОНЦЕРТ ХОРА „COLLEGIUM MUSICUM CATHOLICUM”

web-CMC_SuboticaМешовити хор „Collegium Musicum Catholicum“основан у оквиру Католичког института за културу, историју и духовност „Иван Антуновић“ у Суботици, под диригентским  вођством Мирослава Стантића,  на концерту у цркви Свете Тројице у Неготину извео је део свог богатогог репероара, који чине композиције од грегоријанике до остварења савремених аутора.

НИТИ ТРАДИЦИЈЕ

web_Mokranje1У част 60 година Радио Београда 2, програма који деценијама прати фестивалске програме „Мокрањчевих дана“, у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Стојановића Мокрањца одржан је традиционални програм изворног народног стваралаштва „Нити традиције“.

ОМЛАДИНСКИ ХОР ИЗ БУГАРСКЕ ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА

hor_Milka_StoevaОмладински хор „Милка Стоева“ из Бургаса у Бугарској, под диригентским вођством Светле Стоеве, победник је Натпевавања хорова 53.“Мокрањчевих дана“ и добитник престижне награде у хоском стваралаштву, Статуете Стевана Мокрањца.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МИЛОША ШОБАЈИЋА

ilozba_sobajic_4У галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“  отворена је изложба слика Милоша Шобајића, једног од најзначајнијих српских сликара данашњице.  Изложбу је отворио Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања Републике Србије.
Фестивалска публика „Мокрањчених дана“ има јединствену прилику да види радове овог великог сликара из колекције уметничке галерије „Радионица душе“.

ОТВОРЕНИ 53. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

web_otvaranje-horoviФестивал „Мокрањчеви дани“, посвећен стваралаштву најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, свечано је отворен у дворишту његове родне куће у Неготину.

Звуци фанфара, интонирање химне и Шесте Мокрањчеве руковети у извођењу учесника натпевавања, неготинских и хора Collegium Musicum Catholicum, под диригентским вођством Тамаре Адамов Петијевић, у присуству бројних гостију, означили су почетак музичке светковине, Фестивала „Мокрањчеви дани“ која се по 53. пут одржава у Неготину.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани