izdvojeno

ЛИКОВНО РЕШЕЊЕ ЗА ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ 53. „МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА“

„Осу се небо звездама“ Ликовно решење за визуелни идентитет 53. Мокрањчевих дана,  младог аутора Андреје Милошевића, са Мокрањчевим ликом представљеним кроз сазвежђе звезда, као и слоган Фестивала „Осу се небо звездама“, по више »

Архиве: септембар 2017

КОНЦЕРТ “ ДЕЛА ДУХОВНЕ МУЗИКЕ“

Концерт “ Дела духовне музике“
Хор Радио-телевизије Србије
Диригент: Бојан Суђић
Hor_RTS_1Концерт духовне музике у цркви Свете Тројице у Неготину је увек посебан доживљај за публику, а када наступа хор Радио-телевизије Србије, и више од тога.
Хор Радио-телевизије Србије, под управом маестра Бојана Суђића, одушевио је фестивалску публику 52. Мокрањчевих дана певајући „Опело“, Стевана Христића, први и четврти „Духовни стих“, Марка Тајчевића и на крају „Статију трећу“ и „Тебе Бога хвалим“, Стевана Мокрањца.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СВЕТИЛИШТА И НАДАЛИШТА“

Промоција књиге „Светилишта и надалишта“
Аутор: Ново Томић
Издање: Лагуна, 2016

promocija_knjige_Novo_Tomic_2У фоајеу Дома културе приређена је промоција књиге „Светилишта и надалишта“, аутора Нове Томића у издању Лагуне. Књигу су, кроз дијалог, представили аутор Ново Томић и музиколог др Соња Маринковић.

Светилишта и надалишта је књига о поклоничким местима на која Срби одлазе у нади да ће им у невољи помоћи нека виша сила. Описана су веровања у свете мошти, иконе и изворе, а манастири су приказани и као места за молитву, а не само као споменици културе и уметности.

ВЕЧЕ БАЛЕТА

Жене у де-молу, балет  на музику Ј.С. Баха

balet_3Музичко сценски програм 52. Мокрањчевих дана отворио је једночини балет „Жене у де-молу“ Народног позоришта у Београду за који је либрето, кореографију и режио радио Раду Поклитару, један од водећих кореографа данашњице.

КОНЦЕРТ ХОРА „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ ИЗ НОВОГ САДА

hor_Sonja_Marinkovic_2Целовечерњим концертом  „Са Мокрањцем у свет“ на малој сцени биоскопа Крајина,  неготинској фестивалској публици представио се Мешовити хор Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“, као победник Натпевавања хорова на 51. фестивалу „Мокрањчеви дани“.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „МОКРАЊАЦ И СЛОВЕНЦИ“

Промоција монографије „Мокрањац и Словенци“
Аутор: Горан Вучковић

Monografija_Mokranjac_slovenciIУ галерији Мокрањчеве родне куће приређена је промоција монографије „Мокрањац и Словенци“.
Идеја о настанку ове монографије, аутору Горану Вучковићу, родила се док је као, дугогодишњи уредник неготинског часописа за књижевност, уметност и културу „Буктиња“ у тематском броју посвећеном музици, уређивао текст о аутору словеначке и српске химне, Даворину Јенку.

КОНЦЕРТ ЕВЕРГРИН МУЗИКЕ „ДОБРА ВАМ НОЋ, ПРИЈАТЕЉИ“

StBinicki_7Величанственим концертом евергрин музике „Добра вам ноћ, пријатељи“ , Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ обележио је на 52. Мокрањчевим данима свој Дан, 26. септембар и 118. годишњицу оснивања. Слављенички концерт под вођством прослављеног композитора и диригента Војкана Борисављевића увеличали су врхунски солисти: Љубица Вранеш, Бети Ђорђевић, Дејан Цукић, Ана Софреновић и  Жељко Васић.

КОНЦЕРТ КАМЕРНОГ ОРКЕСТРА „ ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА“

Концерт Камерног  оркестра „ Гудачи Светог Ђорђа“
Солиста: Марко Јосифоски, виолина

Gudaci-SvDjordja_1На малој сцени биоскопа Крајина приређен је концерт Камерног оркестра „Гудачи Светог Ђорђа“ са солистом на виолини Марком Јосифоским.

Фестивалска публика 52. Мокрањчевих дана имала је изузетну прилику да, у топлом и надахнутом извођењу овог  јединственог београдског  камерног ансамбла,  са солистом на виолини Марком Јосифоским, ужива у  Концерту за виолину и гудаче, композитора Александра Обрадовића.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ „РАЂАЊЕ СРПСКЕ МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ“

web_publikacijaПоводом тридесет година од премијерног емитовања култне серије РТС-а о историјату српске музике Драгутина Гостушког „Рађање српске музичке културе“ , у Мокрањчевој  родној кући приређена је промоција истоимене монографске публикације и DVD-ja са циклусом емисија.

НАУЧНА ТРИБИНА „КА САВРЕМЕНОМ ЧИТАЊУ МОКРАЊЧЕВOГ НАСЛЕЂА“

web_tribinaУ Мокрањчевој родној кући одржана је научна трибина на тему  Ка савременом читању Мокрањчевoг наслеђа. Предавач, др Катарина Томашевић, музиколог, научни саветник Музиколошког института САНУ осврнула се на историјски приступ и сагледавање ефеката Мокрањчевог укупног деловања и праксе у идеолошком, политичком и друштвено-историјском контексту епохе.

ИЗЛОЖБА СЛИКА „И КАМЕН И ЗВУК“ ДРАГОЉУБА ФИРУЛОВИЋА

web_izlozba_I_kamen_i_zvuk_2У  галерији Мокрањчеве родне куће приређена је изложба слика „И камен и звук“ неготинског уметника Драгољуба Фируловића. Сликар и песник Драгољуб Фируловић – Фирул живи и ради у Неготину у атељеу Фирул. Сликарство је учио на летњој академији ликовних уметности „Пена“ коју је водио њен оснивач, познати мајстор сликарства Радислав Тркуља, уз учешће и других истакнутих сликара, професора наших ликовних Академија.

Изложба „И камен и звук“ представља симбиозу уметничког надахнућа Драгољуба Фируловића и плод је његове инспирације каменом у најширем смислу.

КОНЦЕРТ AНСАМБЛA „UN VIAGGIO“ СА ТЕНОРОМ ЗОРАНОМ ТОДОРОВИЋЕМ

web_Un_Viaggio_3Фестивалска публика 52. Мокрањчевих дана у Неготину имала је јединствену прилику да ужива у концерту Зорана Тодоровића, једног од најбољих тенора данашњице који је наступио са ансамблом  „Un Viaggio“.

КОНЦЕРТНА ПРОМОЦИЈА ТРОСТРУКОГ КОМПАКТ-ДИСКА „ТРАЈАЊЕ“, ВЛАДИМИРА ТОШИЋА

web_Trajanje-1На малој сцени биоскопа „Крајина“ приређена је концертна промосија троструког компакт диска „Трајање“, композитора Владимира Тошића. Компакт диск „Трајање“ настао је у оквиру обележавања 40 година уметничког рада аутора. Упечатљиве сегменте са овог компакт диска извео је пијаниста Владимир Цвијић.

КОНЦЕРТ БИЉЕ КРСТИЋ И „БИСТРИК“ ОРКЕСТРА НА 52. МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА

Концерт Биље Крстић и „Бистрик“ оркестра на 52. Мокрањчевим данима

Bilja-Krstic-i-Bistrik-1Друго фестивалско вече 52. Мокрањчевих дана протекло је у знаку етно звука. Биља Крстић и њен „Бистрик“ разгалили су неготинску фестивалску публику тим пре што је популарна интерпретаторка прве професионалне кораке начинила баш у Мокрањчевом граду и то  као наставник у Музичкој школи.

Биља Крстић је у неготинском  Дому куклтуре промовисала свој нови албум „Свод“, а публику подигла на ноге својом обрадом изворне влашке песме „Јоње, Јоње“ за коју је спот снимила на Рогљевским пивницама.

ИЗЛОЖБА СЛИКА „ЕХО МУЗИКЕ“

Изложба слика „ Ехо музике“
19. Ликовна колонија  Дома културе

Eho_muzike_3У галери Дома културе приређена је изложба слика „Ехо музике“ са овогодишње 19. по реду Ликовне  колоније  Дома културе „Ехо музике“.

Неготинској и публици 52. Мокрањчевих дана представљени су радови уметника: Маје Ердељанин, Вере Танасић, Корине Губик, Габриеле Сигети, Маје Јовановић Мајолиница, Сузане Санковић, Јана Агарскија, Мирослава Јованчића и Милана Радосаљевића.

НИТИ ТРАДИЦИЈЕ

Niti-tradicije-1У порти Цркве Свете Тројице у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Мокрањца, већ традиционално, по дванаести пут приређен је програм изворног народног стваралаштва, Нити традиције.

Пред бројном публиком, која се окупила у црквеној порти наступили су: Женска певачка група Уметничке школе Стеван Мокрањац из Неготина, и Културно уметничка друштва  Мокрања из  Мокрања,Ђидо из Брестовца код Бора и  Флоричика из Јабуковца.

КОНЦЕРТ ХОРА САБОРНЕ ЦРКВЕ СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ, НОВИ САД

Црква Свете Тројице, Мокрање
Концерт  Хора Саборне цркве Свети Георгије у Новом Саду

SvGeorgijeNSad1У Цркви Свете Тројице у Мокрању, селу порекла славног композитора Стевана Стојановића Мокрањца , приређен је концерт Хора Саборне цркве Св. Георгије из Новог Сада, са диригентом Богданом Ђаковићем. У акустичном здању  мокрањске цркве,  чувени Хор је извео  дела српске, руске и бугарске духовне музике 19. и 20. века, односно песама из старије традиције: византијског, српског средњевековног и каснијег једногласја, као и руске вишегласне музике 17. и 18. века.

- Годинама се припремамо за наступ Мокрањцу у част и за нас је ово велики доживљај- поручио је диригент Богдан Ђаковић.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МОМЧИЛА МОМЕ АНТОНОВИЋА

Izlozba_MomaAntonovic-Negotin2У оквиру богатог  пратећег програма 52. Мокрањчевих дана у галерији Дома културе отворена је мала ретроспектива Момчила-Моме Антоновића, изложбе: Београд на метеорима и Куће непознатих власника.

Овај опус Момчила Моме Антоновића, као сјајног колористе, представља и величанствени омаж европском експресионизму.

ЗРЕЊАНИНЦИ НАТПЕВАЛИ НА 52.“МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

Hor-ZrenjaninПевачко друштво Преподобни Рафаило Банатски, под вођством Сенке Милисављевић  победник је Натпевавања хорова на 52. Мокрањчевим данима у Неготину.  Распевани Зрењанинци, осим престижне награде, Статуете Стевана Мокрањца имају и част да на наредним Мокрањчевим данима приреде целовечерњи концерт.

-Била нам је велика част када смо позвани да учествујемо у Натпевавању, а победа је посебно признање за све нас.  Ми смо црквени хор и Мокрањца често изводимо. За наредну годину припремићемо још неколико његових песама- поручила је Сенка Милисављевић, која је као члан хора и претходних година учествовала на Натпевавању хорова.

У НЕГОТИНУ ОТВОРЕНИ 52.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

52.festival_otvaranje1Уз звуке фанфара и Шесту Мокрањчеву руковет у извођењу више од 250 хориста, учесника Натпевавања из Сарајева, Ваљева, Зрењанина, Београда и Бургаса у Бугарској и здружених неготинских хорова, у дворишту Мокрањчеве родне куће у Неготину отворени су 52. Мокрањчеви дани. Фестиваласка застава у најмузикалнијем дворишту у Србији биће подигнута до 29. септембра.
Цвеће на споменик неготинског великана, композитора Стевана Мокрањца положиле су делегације Фестивала, општине Неготин, институција културе из Неготина, Музичке школе и села Мокрања.

ДИРИГЕНТ ДЕЈАН САВИЋ БЕСЕДНИК НА 52. „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

savic-dejan dirigentЧаст да беседи на отварању 52. Мокрањчевих дана припала је истакнутом диригенту ДЕЈАНУ САВИЋУ, Управнику Народног позоришта у Београду

Са својим хором као и другим хоровима којима је дириговао, учестовао је на бројним угледним међународним хорским фестивалима, освајајући многобројне награде и признања.
Овог лета, са великим успехом учествoвao је на 63. Пучинијевом фестивалу у Италији.
Одлуком Владе Републике Србије, 31. јануара 2017. године, Дејан Савић, изабран је други пут за управника Народног позоришта.

опширније

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани