Архиве: септембар 2017

КОНЦЕРТ “ ДЕЛА ДУХОВНЕ МУЗИКЕ“

Концерт “ Дела духовне музике“
Хор Радио-телевизије Србије
Диригент: Бојан Суђић
Hor_RTS_1Концерт духовне музике у цркви Свете Тројице у Неготину је увек посебан доживљај за публику, а када наступа хор Радио-телевизије Србије, и више од тога.
Хор Радио-телевизије Србије, под управом маестра Бојана Суђића, одушевио је фестивалску публику 52. Мокрањчевих дана певајући „Опело“, Стевана Христића, први и четврти „Духовни стих“, Марка Тајчевића и на крају „Статију трећу“ и „Тебе Бога хвалим“, Стевана Мокрањца.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СВЕТИЛИШТА И НАДАЛИШТА“

Промоција књиге „Светилишта и надалишта“
Аутор: Ново Томић
Издање: Лагуна, 2016

promocija_knjige_Novo_Tomic_2У фоајеу Дома културе приређена је промоција књиге „Светилишта и надалишта“, аутора Нове Томића у издању Лагуне. Књигу су, кроз дијалог, представили аутор Ново Томић и музиколог др Соња Маринковић.

Светилишта и надалишта је књига о поклоничким местима на која Срби одлазе у нади да ће им у невољи помоћи нека виша сила. Описана су веровања у свете мошти, иконе и изворе, а манастири су приказани и као места за молитву, а не само као споменици културе и уметности.

ВЕЧЕ БАЛЕТА

Жене у де-молу, балет  на музику Ј.С. Баха

balet_3Музичко сценски програм 52. Мокрањчевих дана отворио је једночини балет „Жене у де-молу“ Народног позоришта у Београду за који је либрето, кореографију и режио радио Раду Поклитару, један од водећих кореографа данашњице.

КОНЦЕРТ ХОРА „СОЊА МАРИНКОВИЋ“ ИЗ НОВОГ САДА

hor_Sonja_Marinkovic_2Целовечерњим концертом  „Са Мокрањцем у свет“ на малој сцени биоскопа Крајина,  неготинској фестивалској публици представио се Мешовити хор Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“, као победник Натпевавања хорова на 51. фестивалу „Мокрањчеви дани“.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „МОКРАЊАЦ И СЛОВЕНЦИ“

Промоција монографије „Мокрањац и Словенци“
Аутор: Горан Вучковић

Monografija_Mokranjac_slovenciIУ галерији Мокрањчеве родне куће приређена је промоција монографије „Мокрањац и Словенци“.
Идеја о настанку ове монографије, аутору Горану Вучковићу, родила се док је као, дугогодишњи уредник неготинског часописа за књижевност, уметност и културу „Буктиња“ у тематском броју посвећеном музици, уређивао текст о аутору словеначке и српске химне, Даворину Јенку.

КОНЦЕРТ ЕВЕРГРИН МУЗИКЕ „ДОБРА ВАМ НОЋ, ПРИЈАТЕЉИ“

StBinicki_7Величанственим концертом евергрин музике „Добра вам ноћ, пријатељи“ , Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ обележио је на 52. Мокрањчевим данима свој Дан, 26. септембар и 118. годишњицу оснивања. Слављенички концерт под вођством прослављеног композитора и диригента Војкана Борисављевића увеличали су врхунски солисти: Љубица Вранеш, Бети Ђорђевић, Дејан Цукић, Ана Софреновић и  Жељко Васић.

КОНЦЕРТ КАМЕРНОГ ОРКЕСТРА „ ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА“

Концерт Камерног  оркестра „ Гудачи Светог Ђорђа“
Солиста: Марко Јосифоски, виолина

Gudaci-SvDjordja_1На малој сцени биоскопа Крајина приређен је концерт Камерног оркестра „Гудачи Светог Ђорђа“ са солистом на виолини Марком Јосифоским.

Фестивалска публика 52. Мокрањчевих дана имала је изузетну прилику да, у топлом и надахнутом извођењу овог  јединственог београдског  камерног ансамбла,  са солистом на виолини Марком Јосифоским, ужива у  Концерту за виолину и гудаче, композитора Александра Обрадовића.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ „РАЂАЊЕ СРПСКЕ МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ“

web_publikacijaПоводом тридесет година од премијерног емитовања култне серије РТС-а о историјату српске музике Драгутина Гостушког „Рађање српске музичке културе“ , у Мокрањчевој  родној кући приређена је промоција истоимене монографске публикације и DVD-ja са циклусом емисија.

НАУЧНА ТРИБИНА „КА САВРЕМЕНОМ ЧИТАЊУ МОКРАЊЧЕВOГ НАСЛЕЂА“

web_tribinaУ Мокрањчевој родној кући одржана је научна трибина на тему  Ка савременом читању Мокрањчевoг наслеђа. Предавач, др Катарина Томашевић, музиколог, научни саветник Музиколошког института САНУ осврнула се на историјски приступ и сагледавање ефеката Мокрањчевог укупног деловања и праксе у идеолошком, политичком и друштвено-историјском контексту епохе.

ИЗЛОЖБА СЛИКА „И КАМЕН И ЗВУК“ ДРАГОЉУБА ФИРУЛОВИЋА

web_izlozba_I_kamen_i_zvuk_2У  галерији Мокрањчеве родне куће приређена је изложба слика „И камен и звук“ неготинског уметника Драгољуба Фируловића. Сликар и песник Драгољуб Фируловић – Фирул живи и ради у Неготину у атељеу Фирул. Сликарство је учио на летњој академији ликовних уметности „Пена“ коју је водио њен оснивач, познати мајстор сликарства Радислав Тркуља, уз учешће и других истакнутих сликара, професора наших ликовних Академија.

Изложба „И камен и звук“ представља симбиозу уметничког надахнућа Драгољуба Фируловића и плод је његове инспирације каменом у најширем смислу.

КОНЦЕРТ AНСАМБЛA „UN VIAGGIO“ СА ТЕНОРОМ ЗОРАНОМ ТОДОРОВИЋЕМ

web_Un_Viaggio_3Фестивалска публика 52. Мокрањчевих дана у Неготину имала је јединствену прилику да ужива у концерту Зорана Тодоровића, једног од најбољих тенора данашњице који је наступио са ансамблом  „Un Viaggio“.

КОНЦЕРТНА ПРОМОЦИЈА ТРОСТРУКОГ КОМПАКТ-ДИСКА „ТРАЈАЊЕ“, ВЛАДИМИРА ТОШИЋА

web_Trajanje-1На малој сцени биоскопа „Крајина“ приређена је концертна промосија троструког компакт диска „Трајање“, композитора Владимира Тошића. Компакт диск „Трајање“ настао је у оквиру обележавања 40 година уметничког рада аутора. Упечатљиве сегменте са овог компакт диска извео је пијаниста Владимир Цвијић.

КОНЦЕРТ БИЉЕ КРСТИЋ И „БИСТРИК“ ОРКЕСТРА НА 52. МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА

Концерт Биље Крстић и „Бистрик“ оркестра на 52. Мокрањчевим данима

Bilja-Krstic-i-Bistrik-1Друго фестивалско вече 52. Мокрањчевих дана протекло је у знаку етно звука. Биља Крстић и њен „Бистрик“ разгалили су неготинску фестивалску публику тим пре што је популарна интерпретаторка прве професионалне кораке начинила баш у Мокрањчевом граду и то  као наставник у Музичкој школи.

Биља Крстић је у неготинском  Дому куклтуре промовисала свој нови албум „Свод“, а публику подигла на ноге својом обрадом изворне влашке песме „Јоње, Јоње“ за коју је спот снимила на Рогљевским пивницама.

ИЗЛОЖБА СЛИКА „ЕХО МУЗИКЕ“

Изложба слика „ Ехо музике“
19. Ликовна колонија  Дома културе

Eho_muzike_3У галери Дома културе приређена је изложба слика „Ехо музике“ са овогодишње 19. по реду Ликовне  колоније  Дома културе „Ехо музике“.

Неготинској и публици 52. Мокрањчевих дана представљени су радови уметника: Маје Ердељанин, Вере Танасић, Корине Губик, Габриеле Сигети, Маје Јовановић Мајолиница, Сузане Санковић, Јана Агарскија, Мирослава Јованчића и Милана Радосаљевића.

НИТИ ТРАДИЦИЈЕ

Niti-tradicije-1У порти Цркве Свете Тројице у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Мокрањца, већ традиционално, по дванаести пут приређен је програм изворног народног стваралаштва, Нити традиције.

Пред бројном публиком, која се окупила у црквеној порти наступили су: Женска певачка група Уметничке школе Стеван Мокрањац из Неготина, и Културно уметничка друштва  Мокрања из  Мокрања,Ђидо из Брестовца код Бора и  Флоричика из Јабуковца.

КОНЦЕРТ ХОРА САБОРНЕ ЦРКВЕ СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ, НОВИ САД

Црква Свете Тројице, Мокрање
Концерт  Хора Саборне цркве Свети Георгије у Новом Саду

SvGeorgijeNSad1У Цркви Свете Тројице у Мокрању, селу порекла славног композитора Стевана Стојановића Мокрањца , приређен је концерт Хора Саборне цркве Св. Георгије из Новог Сада, са диригентом Богданом Ђаковићем. У акустичном здању  мокрањске цркве,  чувени Хор је извео  дела српске, руске и бугарске духовне музике 19. и 20. века, односно песама из старије традиције: византијског, српског средњевековног и каснијег једногласја, као и руске вишегласне музике 17. и 18. века.

- Годинама се припремамо за наступ Мокрањцу у част и за нас је ово велики доживљај- поручио је диригент Богдан Ђаковић.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МОМЧИЛА МОМЕ АНТОНОВИЋА

Izlozba_MomaAntonovic-Negotin2У оквиру богатог  пратећег програма 52. Мокрањчевих дана у галерији Дома културе отворена је мала ретроспектива Момчила-Моме Антоновића, изложбе: Београд на метеорима и Куће непознатих власника.

Овај опус Момчила Моме Антоновића, као сјајног колористе, представља и величанствени омаж европском експресионизму.

ЗРЕЊАНИНЦИ НАТПЕВАЛИ НА 52.“МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

Hor-ZrenjaninПевачко друштво Преподобни Рафаило Банатски, под вођством Сенке Милисављевић  победник је Натпевавања хорова на 52. Мокрањчевим данима у Неготину.  Распевани Зрењанинци, осим престижне награде, Статуете Стевана Мокрањца имају и част да на наредним Мокрањчевим данима приреде целовечерњи концерт.

-Била нам је велика част када смо позвани да учествујемо у Натпевавању, а победа је посебно признање за све нас.  Ми смо црквени хор и Мокрањца често изводимо. За наредну годину припремићемо још неколико његових песама- поручила је Сенка Милисављевић, која је као члан хора и претходних година учествовала на Натпевавању хорова.

У НЕГОТИНУ ОТВОРЕНИ 52.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

52.festival_otvaranje1Уз звуке фанфара и Шесту Мокрањчеву руковет у извођењу више од 250 хориста, учесника Натпевавања из Сарајева, Ваљева, Зрењанина, Београда и Бургаса у Бугарској и здружених неготинских хорова, у дворишту Мокрањчеве родне куће у Неготину отворени су 52. Мокрањчеви дани. Фестиваласка застава у најмузикалнијем дворишту у Србији биће подигнута до 29. септембра.
Цвеће на споменик неготинског великана, композитора Стевана Мокрањца положиле су делегације Фестивала, општине Неготин, институција културе из Неготина, Музичке школе и села Мокрања.

ДИРИГЕНТ ДЕЈАН САВИЋ БЕСЕДНИК НА 52. „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

savic-dejan dirigentЧаст да беседи на отварању 52. Мокрањчевих дана припала је истакнутом диригенту ДЕЈАНУ САВИЋУ, Управнику Народног позоришта у Београду

Са својим хором као и другим хоровима којима је дириговао, учестовао је на бројним угледним међународним хорским фестивалима, освајајући многобројне награде и признања.
Овог лета, са великим успехом учествoвao је на 63. Пучинијевом фестивалу у Италији.
Одлуком Владе Републике Србије, 31. јануара 2017. године, Дејан Савић, изабран је други пут за управника Народног позоришта.

опширније

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани