У НЕГОТИНУ ОТВОРЕНИ 46.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

….из новинарског пера Сузане Михајловић-Јовановић

festivalska zastavaНЕГОТИН, 9.септембар – Време је, надахнуто рече наш прослављени виолиниста Стефан Миленковић беседећи на отварању 46. „Мокрањчевих дана“ у Неготину, да заједно размислимо о будућности класичне музике која у овом свету интернета и разних чудеса, тешко да може да парира. Уметници су ти, подсетио је млади виртуоз, који музику морају да приближе свима, одбијајући као он да буду „снобови музике и да свирају само одабранима“.

-   Самој музици не фали апсолутно ништа, она је потпуно генијална и нема потребе да се мења, поправља или комбинује са другим стиловима да би била атрактивна. Али начин на који се та иста музика представља мора да буде отворенији, приступачнији, јер ћемо због жеље да сачувамо класику, и увијајући је у ригидну, преозбиљну форму, постићи сасвим супротан ефекат и допринети њеном изумирању- рекао је Стефан Миленковић у својој беседи, због које је, како се нашалио, више нервозан него што ће бити у суботу на свом концерту.

-   Реч „беседа“ ми је звучала озбиљно, па сам одмах закључио да морам да будем озбиљан, да се озбиљно обучем, дефинитивно очешљам, изгланцам ципеле и да наравно не сме да ми се деси да будем изгужван – насмејао је овај виолиниста Неготинце и њихове госте, које је поздравио и др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин.

-  Драгоцена је свака добронамерна идеја која би допринела да фестивал који се одржава у част најзначајнијем српском композитору напредује, како би прешао управо Мокрањчев пут, од малог Неготина до великих светских метропола – предложио је др Ђорђевић.

О традицији која нам налаже да чувамо свој језик, песму и обичаје говорио је и министар културе Предраг Марковић, који је у дворишту Мокрањчеве куће и званичо отворио неготинске музичке свечаности.

-    Мокрањац је нашао начин да сачува аутентичну поруку и звук музичких простора са којих стиже и да стави у форму коју цео свет разуме и препознаје. Криза је нема пара, али нам новац не треба да сачувамо оно што не кошта, песму, начин спремања јела, начин на који се облачимо и да научимо млађе да то вреди, да и они чувају своје обичаје, своју песму – додао је министар.

У најмузикалнијем дворишту у Србији заорила се, потом, Ода Неготина, Шеста Мокрањчева руковет у интерпретацији хорова неготинске Музичке школе „Стеван Мокрањац“, Цркве „Света Тројица“ и хорова, учесника традиционалног „Натпевавања“ из Србије, Белорусије, Македоније и Словеније, којим је дириговала Сузана Костић, диригент Академског хора СКЦ Универзитета у Нишу.

Сузана Михајловић-Јовановић
„Вечерње новости

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани