У ШТУБИКУ ЗАВРШЕНИ ЈУБИЛАРНИ 40. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

3776_1Доделом диплома, признања и повеља синоћ су у Штубику завршени јубиларни 40. „Крајински обичаји“, који су ове године окупили неколико стотина учесника из општина: Књажевац, Бољевац, Бор, Зајечар, Мајданпек и Неготин.


Трећи дан ове традиционалне манифестације изворног народног стваралаштва, која се приређује у спомен на велику и часну победу српске војске над надмоћнијом турском, у чувеним биткама на Штубику и Малајници 1807. године, почео је наступом дечијих изворних група из Метовнице, Велике Јасикове, Чубре, Штубика и Мокрања. Најбољи дечији програм приказала је изворна група из Мокрања, која се представила народним обичајем „Коледарење“ и изворним мелодијама и играма из овог краја.

У оквиру централног дела програма наступиле су старије фолклорне групе из Штипине, Малог Извора, Метовнице, Велике Јасикове, Мокрања, Валакоња, Чубре и Штубика. У ревијалном делу програма наступила је и фолклорна група из Мироча, као и културно уметничка друштва из Књажевца и „Стеван Мокрањац“ из Неготина.
Жири у саставу:  професор Драгослав Девић, етномузиколог, Живорад Ивковић, уметнички руководилац КУД „Стеван Мокрањац“ Неготин и наставник музичке културе Бојан Милосављевић, одлучио је да диплома и признање ‘Пастирица’ за најбољи приказ свеукупног програма припадну изворној групи из Метовнице, општина Бољевац.
Додељена су и појединачна признања и награде. За најбоље извођење изворних игара признање Крајинских обичаја припало је  старијем фолклору изворне групе из Валакоња општина Бољевац, за најбољи приказ народног обичаја „Навечерје” изворној групи из Мокрања, за најбоље извођење мелодије на изворном инструменту, фрулашу Дејану Стојићу из Чубре, за најбоље извођење изворне песме Мирославу Рашићу, такође из Чубре. Народну умотворину најбоље је говорио Драган Петровић из Мокрања.

У традиционалним народним вештинама, упредању вуне и спремању качамака,  славили су Горица Ракић из Штубика, која је за три минута упрела вунену нит од  10,10 м и Дејан Вујић из Метовнице, општина Бор, који је припремио најбржи И најукуснији  качамак.
Пажњу публике привукла су и пастирска надметања. Иако је изгледало да ће титула најбоље екипе у надвлачењу конопца и ове године остати у Штубику, победу у овом надметању однела  је екипа из Валакоња, општина Бољевац која се окитила дипломом и признањем Крајинских обичаја.

У преостале три дисциплине тријумфовали су домаћини. Победник у потезању чобанског штапа је Горан Маринковић, у скоку у даљ са резултатом – Немања Бикић и у надметању – бацање камена с рамена Дејан Гроздановић.

И титула најлепше чобанице 40. Крајинских обичаја остала је у Штубику, захваљујући 17-тогодишњој Александри Џимрић. Прва пратиља је Ђурђина Кадрић  из Метовнице, општина Бор, а друга Николина Божуновић из Мокрања.

На свечаности затварања јубиларних 40. „Крајинских обичаја“ додељене су и Повеље појединцима и институцијама заслужним за дугогодишњи допринос у развоју и очувању манифестације. Манифестацију је свечано затворио др Нинослав Димитријевић, заменик председника Скупштине општине Неготин.

И овогодишње Крајинске обичаје у Штубику организовао је Дом културе „Стеван Мокрањац“ из Неготина у сарадњи са месном заједницом Штубик и КУД-ом „Прераст“ из Штубика, уз покровитељство Министарства културе Србије, информисања и информационог друштва Републике Србије и општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани