НУШИЋЕВА „АУТОБИОГРАФИЈА“ АКТУЕЛНА И ПОСЛЕ СКОРО ЈЕДНОГ ВЕКА

web-Autobiografija4На сцени Дома културе “Стеван Мокрањац“ у Неготину 23. новембра група професионалних глумаца београдског „Окрет“ театра играла је представу „Аутобиографија“ коју је по тексту Бранислава Нушића режирао Јован Грујић.

 Била је то прилика да заинтересована публика види причу о нашем менталитету који се не мења а представа је била потврда да се и данас смејемо истим стварима којима су се људи смејали и пре више деценија.

 Ретки су наши књижевници који су у форми аутобиографије писали о властитом животу! Само је највећи српски комедиограф, Бранислав Нушић, у свом животопису третирао себе као јунака комедије.

 Његова „Аутобиографија“ објављена пре скоро једног века, 1924. године, сложено је дело који је врсни комедиограф и један од наших најзначајнијих књижевника публиковао поводом јубилеја 45 година књижевног рада и 60 година живота, и данас је актуелна и успешно се изводи у бројним позориштима, а странице посвећене школовању, по којима се и највише памти, обавезна су лектира за све генерације.

 Уживљавајући се у улогу детета, у својеврсном каталогу школских предмета, кроз виц, анегдоту и пародију, Нушић нам пружа сатиричну историју несклада између дечјег поимања света и крутости школе, која ученика не спрема за неминовни судар са стварним светом. У очуђеном доживљају такве стварности препознавале су се и наредне генерације, све до данашњих дана.

 “Аутобиографију” – обавезну лектиру за све генерације, највећег српског комедиографа Бранислава Нушића у Неготину су извели: Никола Kрнета, Марко Николић, Милан Вранешевић, Марија Ћеранић и Данијела Танасковић, испред београдског „Окрет“ театра који је и основан 2012. године са идејом да буде театар лектире.

 

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани