У КОБИШНИЦИ ПОЧЕЛИ 45. СУСРЕТИ СЕЛА

Susreti_sela_Kobisnica_2Овогодишњу 45. по реду  традиционалну манифестацију изворног народног стваралаштва  „Сусрети села 2018.“, у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ , отворила су у недељу  1. априла  у Кобишници  културно-уметничка друштава “Воја Чурић“ и „Чучук Стана“ из Сикола.

Манифестацију је отворио Владимир Величковић, председник општине Неготин. Отварању „Сусрета села“ у Кобишници, присуствовали су и Мерлина Селенић, заменица председника општине Неготин, мр Милан Уруковић,  председник Скупштине општине Неготин, чланови Општинског већа општине Неготин, као и директори јавних предузећа и установа са територије општине Неготин.

-Улога коју сте ви, представници ваших села преузели, одавно је превазишла локални карактер, имајући у виду чување наше традиције, што кроз програме којима се представљате, сваке године показујете и доказујете. Колико је тешко у време модерних технологија, атрактивнијих програма и одлива становништва, толико је ваше залагање и учествовање у Сусретима села још вредније.  Ове године такмичиће се 10 културно-уметничких друштава и можемо приметити да је број учесника у односу на претходне године, мањи. Зато желим да вас замолим да не посустајете, да се окупите, дружите, децу упознајете са обичајима, лепотом нашег народног стваралаштва, да будете сложни, јаки. Ми смо ту да подржимо сваки ваш труд у очувању наше традиције која представља најважнији стуб нашег друштва јер ако знамо ко смо, ако ценимо наше корене, нашу прошлост и брижно чувамо наше културно наслеђе, увек ћемо бити своји на своме.“ – рекао јеВладимир Величковић у свом обраћању.

 Гости из Сикола свој наступ почели су Изворним блоком уз представљање  народног обичаја печења ракије у свом селу.  Овај традиционални ритуал  увек је изазивао интересовање свих мештана и био централно место окупљања, дружења и бројних догодовштина  задржао се до данашњих дана.

Сикољани су овај блок, уз одговарајућу сценографију, употпунили и пригодним  тачкама – наступима  изворног оркестра и групе певача,  казивањем здравице, а потом и изворном песмом у извођењу Бранислава Самарџића. Уследио је и  наступ  мешовитих група дечијег и средњег изворног народног фолклора. У оквиру представљања изворног инструмента насупио је Миломир Павловић на фрули, а Изворни блок заокружила је старија фолклорна изворна група.

Стилизовани  блок чланови КУД“Чучук Стана“ из Сикола почели су наступом оркестра, уследило је извођење народне песме у интерпретацији Бранислава Самарџића, а на завршници и наступ омладинскогe фолклорне групе са  кореографијом Зорана Катића.

Домаћини из Кобишнице су свој наступ осмислили кроз оживљавање народног обичаја сакупљања ушура, тј накнаде за сеоску музику за свирку на игранкама и светковинама. Овај обичај се дешавао у јесен кад се са поља убирала летина . Музичари би кренули запрежним колима од куће до куће, где су их чекали домаћини, а они су свирајући улазили у двориште. Музика је увек лепо дочекивана, гошћена и обавезно даривана, углавном у натури. Овај обичај је био догађај за цело село, али је нажалост отишао у историју.

Овај занимљив догађај употпуниле су тачке Изворног блока чланова КУД“Воја Чурић“- изворна песма у извођењу Слободанке Петровић, наступи дечијег  изворног фолклора и омладинске изворне група, казивање умотворине, наступи групе певача и изворног оркестра и на крају фолклор старије изворне групе.

Стилизовани блок домаћина из Кобишнице чинили су наступ оркестра, народна песма и сплет игара Неготинске крајине у извођењу омладинског фолклора у кореографији Зорана Булбића.

Наступе Културно- уметничких друштава „Чучук Стана“ из Сикола и „Воја Чурић“ из Кобишнице оцењивао је жири 45. Сусрета села,  који ће резултате са свих такмичења саопштити на Завршној смотри у Неготину, 10. маја, поводом Мајских свечаности.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани