ПОЧЕЛИ 41. „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“

Krajinski_1 [640x480]Изложбом старих јела и заната и музичким програмом у централном градском парку  почели су 41. Крајински обичаји.Манифестација изворног народног стваралаштва, „Крајински обичаји“,  која се ове године по 41. пут организује у спомен на битку на Штубику и Малајници,  отворена је у старом градском језгру Неготина, у централном градском парку где су чланови културно-уметничких друштава и организација које негују традиционалне вредности, приредили изложбу старих јела и заната. Грађани су имали прилику да дегустирају јела припремљена на традиционалан начин по рецептима наших предака, али и да виде опрему и принцип рада алата које су  користили мајстори старих заната: ковачи, грнчари, ткаље .

У години када славимо значајан јубилеј, 180 година од коначног особођења  Крајине од Турака и њеном припајању Србији и обележавамо два века од херојске погиније легендарног крајинског јунака Хајдук Вељка, част ми је и задовољство да вас поздравим на отварању 41. Крајинских обичаја. Четрдесет једна година трајања “Крајинских обичаја”, манифестације изворног народног стваралаштва коју вечерас овде отварамо, подсећа нас и на херојску битку и велику победу на Штубику и Малајници,  пре тачно 206. година. Славимо тако, кроз изворну песму, игру и народне обичаје и слободу коју и данас уживамо, великим делом извојевану на висовима Штубика и Малајнице и не заборављамо да је дугујемо храбрим јунацима крајинским, предвођеним легендарним Хајдук Вељком.

Престижну титулу културног седишта Источне Србије, коју поносно негујемо, очували смо између осталог, као домаћини „Крајинских обичаја“, манифестације изворног народног стваралаштва коју ове године организујемо по 41. пут. Сигурна сам, због тога, да ће Крајински обичаји и убудуће бити празник нашег порекла, херојства, културне баштине, напретка и пута ка Европи – истакла је отварајући 41. Крајинске обичаје Александра Миловановић, помоћница председника Општине.

У наставку програма у музичком павиљну наступили су чланови етно групе „Маринике“ и Удружења фрулаша „Крајинска фрула“.

Организатори „Крајинских обичаја“ су Дом културе “Стеван Мокрањац“ Неготин, Месна заједница Штубик и ОШ“Хајдук Вељко“ из Штубика, а генерални покровитељи Општина Неготин и Министарство културе и информисања.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани