ОДРЖАН КОНЦЕРТ ЕТНО ГРУПЕ ВРЕЛО

3857_1 [800x600]У оквиру предфестивалске вечери 47. Мокрањчевих дана, у Дому културе “Стеван Мокрањац” одржан је концерт етно групе Врело из Руме.
Чланице атрактивне етно групе “Врело” извеле су оригиналне обраде старих српских и песама других словенских народа из периода од 12. до 19. века у комбинацији са модерним музичко-сценским формама.
Етно групу “Врело” основала је Наташа Томић почетком 1999. године у Руми. До 2003. године група истражује, проучава и ради на музичко-фолклорном материјалу Србије и других словенских народа и у том периоду пролази кроз неколико различитих фаза.

3857_4 [800x600]Изводе самосталне концерте, снимају неколико музичких ТВ емисија и свирају на музичким фестивалима. У јесен 2003. године на идеју Станка Томића у потпуности се мења дотадашњи начин рада, приступ и музички концепт групе.
Традиционална музичка грађа се више не користи као основни елемент у раду него се комбинује са модерним музичко-сценским формама. Минималистички приступ, сведеност и огољеност израза кроз само два инструмента (бас и бубањ) и матрице и дигитално снимљене музичке секвенце које се понављају са једне стране и неколико женских гласова који се крећу између старих, наслеђених образаца и модерног израза са друге стране чине да Врело, наслањајући се на идентитет и аутентичност наше музике постаје део светске музике.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани