У ЈАСЕНИЦИ ПОЧЕЛИ 46. „СУСРЕТИ СЕЛА“

Jasenica-Sikole_1Овогодишњу манифестацију изворног народног стваралаштва, 46.“Сусрете села“, под покровитељством општине Неготин и у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ у суботу  6. априла у Јасеници отворила је Мерлина Селенић, заменица председника општине.

-Наш заједнички задатак је чување традиције кроз приказивање богатства наших обичаја, аутентичне ношње, народне игре и музике. Ваше залагање у окупљању мештана, чланова културно-уметничких друштава и у реализацији програма, који ће, не сумњам, и ове године показати сву раскош нашег народног стваралаштва, изузетно је важно и представља карику која повезује прошлост, садашњост и будућност. Посебно је важно у последње време, када се суочавамо са великим одливом становништва из нашег краја. Из тог разлога заједно морамо истрајати у настојањима да се ова манифестација организује још дуги низ година- истакла је Мерлина Селенић, заменица председника општине Неготин.

Манифестацији су присуствовали Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу, представници институција, удружења и бројни гости и мештани Јасенице.

Мештани Јасенице и KУД „Живорад Петровић Дудић“, прошлогодишњи лауреат манифестације, угостили су чланове Kултурно-уметничког друштва „Младост“ из Чубре, који су на сцени изнели народни обичај „Братска деоба“, ослоњен на изреку „На млађима свет остаје“. По наступу гостију којима је припала част да својом игром и песмом отворе 46. смотру изворног народног стваралаштва, програм су извели и домаћини, чланови KУД-а „Живорад Петровић Дудић“. Они су на својеврстан начин, током педесетак минута, испричали „Приче из воденице“.

Први круг „Сусрета села“, настављен је у недељу 7. априла  у Сиколу. Своје програме приказали су  гостујући KУД „Прераст“ из Штубика и домаћини из KУД „Чучук Стана“ из Сикола. KУД „Прераст“ подсетио је на некадашњу „Седељку пред испраћај у војску“, док су домаћини из Сикола, речју, песмом и игром евоцирали успомене на обичаје везане за бербу винограда.

„Сусрети села 2019.“ настављају се у петак 12. априла у Шаркамену када ће КУД“Врело“ наступити као домаћин и дочекати КУД“Чучук Стана“ из Сикола. За суботу 13. април у Јабуковцу планиран је сусрет  домаћег КУД“Флоричика“ и КУД „Воја Чурић“ из Кобишнице, док ће се у недељу 14. априла у Чубри свој програм, као домаћин представити КУД“ Младост“ , а КУД „Живорад Петровић-Дудић“ из Јасенице, као гостујућа екипа.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани