ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „КОМПОЗИТОРИ – ЖИВОТ И ДЕЛО“

02-03У Мокрањчевој родној кући, у оквиру 56.“Мокрањчевих дана“ приређена је промоција капиталног издања „Копозитори-живот и дело“ Издавачке куће „Дата Статус“. О књизи су говориле др Соња Маринковић, једна од ауторки и Александра Шуловић, уредница.

У сарадњи са реномираним издавачем из Лондона Penguin Random House, Издавачка кућа Дата Статус реализовала је превод њихове нове књиге „Композитори –живот и делo“ (2020) бројног ауторског тима који предводи Џесика Дукен, а која, за српско издање, садржи и обиман прилог посвећен српским композиторима. Књигу је представила једна од ауторки, др Соња Маринковић, музиколог, селектор Фестивала „Мокрањчеви дани“.
- Ово капитално издање посвећено животу и делу композитора рођених у периоду од почетка 19. века закључно са 1950. годином и има оригиналан концепт. Музички великани су представљени на савремен, занимљив начин, урађен је врло брижљив одабир од стотинак врхунских уметника углавном из европских традиција, а за нас је посебно битан обиман прилог посвећен српским композиторима. На списку од седам српских композитора који су представљени у овом издању, на првом месту је Стеван Стојановић Мокрањац, а ту су још и Петар Коњовић, Стеван Христић, Љубица Марић, Василије Мокрањац, Александар обрадовић и Милан Михајловић- истакла је др Соња Маринковић.

Изванредно богата ликовна опрема књиге је нешто што прво привлачи пажњу, јер се на њеним страницама налази брижљиво одабрани материјал са обиљем разноврсних прилога о животу и раду уметника из двадесетак земаља, и то сагледан у једном ширем историјском и друштвеном контексту.

Александра Шуловић, уредница Издавачке куће „Дата Статус“ изразила је задовољство на прилици да се ово изузетно издање промовише у оквиру Фестивала „Мокрањчеви дани“ и захвалила Дому културе „Стеван Мокрањац“ на срдачној добродошлици, а Музеју Крајине на сарадњи приликом реализације поглавља посвећеног Стевану Стојановићу Мокрањцу.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани