ОБЕЛЕЖЕНА СТОГОДИШЊИЦА ОД СМРТИ СТЕВАНА СТОЈАНОВИЋА МОКРАЊЦА

Stogodisnjica_smrti_Mokranjca_3Педесет хорова са преко хиљаду певача из Србије и региона, међу којима и хор Цркве Свете Тројице из Неготина, одазвало се позиву Патријарха српског Иринеја за учешће у заједничкој служби Божјој у храму Светог Саве у Београду, поводом стогодишњице од смрти нашег највећег композитора, Стевана Стојановића Мокрањца.

Литургијом је началствовао Епископ топлички Арсеније уз саслужење свештенства Архиепископије београдско-карловачке, а здруженим хором дириговао је маестро Бојан Суђић, који је био и иницијатор догађаја. Вернима је пружена јединствена прилика да у највећем храму чују ремек дела српске духовне музике у извођењу до сада невиђеног броја певача. Здружени хор упутио је и поруку овог сабрања са степеништа на улазу у храм Светог Саве, где су сви певачи под вођством диригента Бојана Суђића, извели дела Мокрањца.

У парохијском дому храма Светог Саве представнике хорова је посебно поздравио Епископ топлички Арсеније, који им је овом приликом захвалио на труду да дођу и учествују у литургијском сабрању, а затим је поделио захвалнице свим учесницима.

Након Свете Литургије одржан је и парастос славном српском композитору, утемељивачу црквеног појања, који живи у песми и молитви.

Делегације Општине Неготин, Дома културе “Стеван Мокрањац” и Мокрањчеве задужбине, положиле су венце и цвеће на гроб славног композитора, а неготински хор извео је и једно од Мокрањчевих дела „Тебе појем“.

Стогодишњица од смрти Стевана Стојановића Мокрањца  обележена је и дводневном манифестацијом, коју су подржали град Београд и Секретаријат за културу уз помоћ Првог београдског певачког друштва, Музиколошког института САНУ и неготинских установа културе, посебно Дома културе, као организатора фестивала Мокрањчеви дани.

У оквиру манифестације, изведени су различити програми који представљају целокупну Мокрањчеву делатност. Посетиоци и поштоваови дела Мокрањца, могли су претходног викенда у простору Задужбине Илије М. Коларца, да уживају у документарним изложбама о животу и раду Мокрањца, филмовима о Мокрањцу, концертима, презентацији Мокрањчеве инструменталне музике, предавањима, а део програма био је намењен и најмлађој публици. Сви учесници манифестације – аутори, организатори, извођачи и предавачи, одрекли су се хонорара и учешће у програму сматрају својим доприносом обележавању годишњице нашег великог композитора.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани