НАСТУП НОВОСАДСКОГ БИГ БЕНДА НА 47.“МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

Новосадски Биг бенд са диригентом Федором Вртачником и солистима, представио се синоћ неготинској публици на 47. „Мокрањчевим данима“. Ансамбл се представио извођењем дела Стевана Мокрањца, Артура Сандовала, Момчила Бајагића, Корнелија Ковача, Џералда Маркса и других познатих композитора и аутора. Посебну пажну публике привукли су солисти, вокал Данка Адамов, Драган Козарчић, труба, Александар Бањац, клавир и Габор Бунфорд, сопран саксофон.

Новосадски Биг бенд је основан у мају 2003. године од стране професионалних и реномираних џез и поп музичара Новог Сада са жељом да испуни празнину насталу нестанком Плесног оркестра РТВ Нови Сад, те да настави традицију оркестарског музицирања на пољу забавне, филмске, сценске и џез музике. Током протеклих девет година рада, ансамбл чију окосницу данас чине најбољи џез музичари Новог Сада, је остварио преко 180 концерта у земљи и иностранству, као и на отварањима Међународних филмских фестивала у Сарајеву, Палићу и Новом Саду, и на бројним концертима у Студију М РТВ Војводине. Године 2010. објављен је први компакт диск под називом САМО МУЗИКА на коме су забележене обраде домаћих поп и рок хитова. У концертној сезони Биг бенда, темељни правац и професионални музички ослонац је џез – као лајт-мотив за живот и стварање сваког џез музичара. Осамнаест младих музичара, чланова овог оркестра, окупио је заједнички циљ: љубав према џезу и музици уопште, заједничко музицирање у Бигбенду, жеља за усавршавањем, стицањем знања и искуства, али и даље школовање на некој од џез академија у свету. Свирање у Биг бенду, кроз интерпрептацију, фразирање и импровизацију, није само забавно и интересатно, већ представља и својеврсну школу за џез музику.
Оркестар  је кроз концертну активност остварио и сјајну сарадњу са готово свим респективним уметницима у региону међу којима су: Јелена Томашевић, Масимо Савић, Тања Бањанин, Александра Радовић, Тијана Богићевић, Тања Јовићевић, Светлана Палада, Јелена Буча, Корнелије Ковач, Владимир Самарџић, Били Кинг, Саша Васић, Борис Режак, Јелена Јововић, Данка Адамов, Сергеј Трифуновић…

Диригент и аранжер – Федор Вртачник – је дипломирао на Музичкој академији у Сарајеву (теоретско педагошки одсек). Био је стални аранжер плесног оркестра РТВ Сарајево, а од 2003. године успешно води Новосадски Биг Бенд на многобројним концертима, турнејама, фестивалима, гостовањима у иностранству и снимањима за РТВ Војводину. Такође као диригент и аранжер остварује сарадњу са многим истакнутим домаћим и међународним уметницима. Стални је аранжер и оркестратор многобројним реномираним симфонијским оркестрима међу којима су Филхармонија оркестар из Калифорније, Симфонијски оркестар из Детроита, Филипс симфонијски оркестар, Прашка филхармонија, Оркестар Холандског театра, Сарајевска филхармонија … Члан је удружења музичких уметника и извођача Војводина тон, активан је сарадник музичких удуржења Сибелијус и Беркли.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани