УВОДНА РЕЧ СЕЛЕКТОРА ФЕСТИВАЛА „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“, ДР СОЊЕ МАРИНКОВИЋ….

Plakat 7Уважавајући традицију и значај фестивала Мокрањчеви дани програмски концепт 53. Фестивала чува идејну окосницу манифестације чија је основна мисија промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, доприноси афирмацији његовог и уопште српског музичког стваралаштва и извођаштва, са акцентом на неговању хорске традиције.

Програмски концепт фестивала задржао је основне стубове: натпевавање, хорске концерте – наступ репрезентативног суботичког ансамбла Collegium musicum catholicum под управом младог диригента Мирослава Стантића – камерне и вокално-инструменталне концерте, као и своје традиционалне пратеће програме. На фестивалу ће ансамбл Народног позиришта извести недавно постављено, али већ на бројним фестивалима афирмисано дело, Боливуд ауторског тима  Маја Пелевић и Ања Ђорђевић, које су снагом свог талента и имагинације на сцену нашег водећег театра први пут у послератној историји довеле потиснути жанр мјузикла.

На концертном подијуму представиће се клавирски квинтет Altro senso који ексклузивно изводи дела једног код нас недовољно афирмисаног аутора прве половине 20. века – Петра Стојановића – показујући да његова камерна музика може да стоји раме уз раме са водећим светским ауторима у тој области. Истовремено фестивалска публика ће имати прилику да види изложбу о животу и раду Петра Стојановића коју је припремила Наташа Шпачек. Затим наступа камерни оркестар Метаморфозис предвођен виолистом Сашом Мирковићем а на репертоару су претежно дела савремених српских композитора. Мирковић ће у склопу ове године обновљених Вечерњих серенада извести врло атрактиван програм под именом Nach Bachса композицијама српских аутора које су инспирисане Баховим чело свитама и посвећене Мирковићу, нашем данас најистакнутијем виолисти, уметнику несвакидашње енергије и снаге израза. Оду гласу, инструменту у који је Мокрањац највише веровао, на различите начине даће наше оперске диве, Ива Мрвош Анокић и Снежана Савић Секулић, које ће публици представити лепоту наше соло песме, а Неготинци ће имати прилику да уживају и у вокалном умећу групе Constantinе из Ниша. Чућемо и једног интригантног, свестраног уметника, македонског гитаристу Влатка Стефановског, који ће свирати са својим триом. Стефановски је наступао са Лондонским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром из Лајпцига и многим другим ансамблима, са водећим диригентима и уметницима из света и ужива огромно поштовање међу стручњацима, али га воли и широка публика. На затварању фестивала наступају Хор и Симфонијски оркестар РТС под руководством Бојана Суђића са својим иновативним, врло оригиналним и зналачким тумачењем популарне Орфове композиције Carmina burana.

Неготинска публика ове године ће имати прилику да види у „пратећим” програмима фестивала Класику у 11 – концерте на отвореном и ликовни програм са три изложбе. На књижевној трибини биће представљен добитник Драинчеве награде Власта Младеновић. Када је у питању издаваштво, изабрана је једна изузетна књига посвећена великом јубилеју нашег музичког образовања, то је монографија о 80 година рада Музичке академије/Факултета музичке уметности у Београду, ауторке др Иване Перковић, редовног професора Факултета.

На програму фестивала, који се у неколико области организује у сарадњи са Другим програмом Радио Београда, а поводом обележавања његових 60 година рада, биће представљено радиофонско дело Иване Стефановић Велики камен, које је добило престижну награду Prix Italia за 2017. годину. У сарадњи са Другим програмом биће ове године реализоване и Нити традиције у Мокрању.

На научној трибини посвећеној стваралаштву Мокрањца о својим истраживањима говориће др Саша Божидаревић, редовни професор Факултета уметности Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, који ће говорити о Мокрањчевим наследницима у послератној српској музици и њиховој инспирацији руковетима.

Жеља селектора фестивала је да и ови, 53. Мокрањчеви дани буду на трагу славе највећег српског композитора и да манифестација и ове године промовише највише уметничке вредности и професионализам. Мокрањчевим трагом – у славу уметности!

др Соња Маринковић, селектор

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани