КОНЦЕРТ „ТРАГОМ НЕЗАБОРАВА“

tragom_nezaborava_1Одмах након отварања изложбе у галерији Дома цултуре, посетиоци 48. фестивала могли су да на сцени Дома културе уживају у концерту под називом “Трагом незаборава”. Публици су се представили  градски дечији хор “Звездице”, камерни оркестар “Аморозо” и вокални квартет “Либеро” из Лесковац, под диригентском палицом др Јелене Цветковић

.

Концепт пројекта “Трагом незаборава” је осавремењивање традиционалног у уметностии култури. Посебан акценат је на популаризацији и истицању вредности и значаја фолклора и етно наслеђа кроз активности и делатности. Идеја предложеног пројекта јесте упознавање ширег аудиторијума са традиционалном музиком, старим градским песмама и фолклорним богатством Србије прве половине XX века. Стара градска и фолклорна музика је од вишеструког значаја, јер не представља само скуп уметничких облика са већом или мањом уметничком вредношћу, већ сублимацију осећања која су се годинама и вековима таложила у народу.

Вокална група Либеро настала је 2010. године са мотивом очувања, неговања и унапређења вишегласног певања у а capella мушком саставу. Група је до сада имала више успешних наступа како на градским културним манифестацијама, тако и у инострaнству, међу којима се издвајају: концерти на музичком фестивалу Ледамус (2010, 2011, 2013), концерт на Фестивалу књижевних вечери у Лесковцу (2010, 2011, 2012). Ширем аудиторијуму група се представила у емисијама РТС и Хепи телевизије, као и на концертима у Лесковцу, Бањалуци, Новом Саду и Јагодини. Велики успех је доживела на Охридском хорском фестивалу 2012. године где је освојила III награду у конкуренцији 50-ак хорова из целе Европе, а учествовала је и на Међународном хорском фестивалу духовне музике Музички едикт у Нишу, 2013. године. Циљ уметничког рада групе је промоција и афирмација камерних вокалних састава, очување музичке баштине града Лесковца, са посебним освртом на традиционалну музику читавог краја и њен утицај на касније настале музичке жанрове. Репертоар је из тог разлогазаснован на српској духовној и народној музичкој баштини, али је допуњен истакнутим делима европске и светске музичке литературе, као и обрадама поп, џез и евергрин стандарда.

Градски дечји хор Звездице формиран је 2002. године под покровитељством УНДП-а и града Лесковца и окупља 50-оро чланова – децу предшколског и школског узраста. У досадашњем раду хор је више пута био у прилици да се својим наступима представи бројној публици у Београду, Сомбору, Врању, Нишу, Охриду, Бањалуци, Кавадарцима, Скопљу, Бијељини, Пернику (Бугарска), Мајену (Француска). У оквиру концертне турнеје одржао је 6 концерата у градовима Чешке и Пољске. Победник је категорије, носилац специјалне награде за културу певања и носилац специјалне награде за најимпресивнији наступ на Интернационалном фестивалу дечјих и омладинских хорова у Братислави (Словачка, 2011). Под покровитељством Минстарства културе Републике Србије реализовао је концертне турнеје у оквиру пројеката Под сјајем звездица, Игра жица и гласница и Трагом незаборава. У сарадњи са камерним оркестром Аморозо и композиторком Вером Миланковић одржао је концерт под називом Молимо за фину тишину у СКЦ у Београду у знак сећања на Милицу Манојловић, оснивача и диригента дечјег хора Колибри. У организацији Центра за музику Коларчеве задужбине, у оквиру Подијума камерне музике, Хор је у великој сали ове културне установе приредио концерт У ритму Европе.

Камерни гудачки оркестар Аморозо формиран је марта 2002. године под покровитељством УНДП-а и града Лесковца. Оркестар чине професионални музичари из Лесковца и Ниша. На репертоару ансамбла су дела уметничке музике од барока до 20. века. Поред редовне концертне активности у Лесковцу, оркестар је одржао велики број концерата у земљи и иностранству и сарађивао са познатим диригентима и солистима.

Диригент и уметнички руководилац др Јелена Цветковић (Лесковац, 1970) је дипломирала на одсеку за Општу музичку педагогију Факултета музичке уметности у Београду. Била је члан академског хора Collegium musicum под вођством Даринке Матић Маровић и вокално – инструменталног ансамбла Ођила, који је неговао репертоар изворне руске циганске музике. Педагошку каријеру је започела 1994. године у Музичкој школи Станислав Бинички у Лесковцу. Од 1998. до 2001. године билa је ангажована као асистент на Универзитету уметности у Приштини. Данас је доцент на Факултету уметности у Нишу. Докторску дисертацију одбранила је 2012. године. На научном и стручном пољу активно се бави педагошком теоријом и праксом, учествујући на бројним домаћим и међународним симпозијумима. Са градским дечјим хором Звездице, чији је оснивач и уметнички руководилац, освојила је низ награда и признања.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани