ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „ПЕДЕСЕТ ГОДИНА МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА“

У оквиру јубиларних 50. Мокрањчевих дана синоћ је у биоскопу Крајина приређена промоција монографије  “Педесет година Мокрањчевих дана”. Аутор монографије је  проф. др Соња Маринковић, музиколог, а издавач Дом културе “Стеван Мокрањац” из Неготина. На промоцији је поред аутора о монографији говорила и др Бранка Радовић, дугогодишњи селектор Фестивала.  

Монографија “Педесет година фестивала Мокрањчеви дани”  концепцијски се и визуелно надовезује на монографију објављену поводом 25. година постојања Фестивала,  аутора Дејана Деспића. Обухвата преглед свих сегмената фестивалских програма, свечано отварање са традиционалном беседом, натпевавање хорова, концертни, ликовни, позоришни и фолклорни програми, научне трибине, промоције, учешће младих, награде и признања, анализира концепте, идеје, значај остварених домета, одјеке, место и улогу Фестивала у српској култури и уметности. Поред статистике у вези са оствареним програмима која ће послужити као база свим даљим истраживањима, монографија доноси сагледавање значаја доприноса који је Фестивал остварио у српској култури и отвара читав низ специфичних проблемских кругова у вези са физиономијом Фестивала, и еволуцијом идеја које су га покретале. Анализирају се организациони и финансијски аспекти, дискутују питања у вези са просторима у којима се одвијају фестивалски програми, однос публике према појединим сегментима програма, као и других институција у граду.

50-Mdani-1Аутор монографије је др Соња Маринковић, музиколог, редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, предаје историју музике и методологију научног рада. Члан је редакције Интернационалног часописа за музику Нови Звук,  главни уредник часописа “Мокрањац”, директор XIV и XV  међународне Трибине композитора у Београду. У истраживањима се бави питањима односа фолклора и композиторског стваралаштва, као и питањима социјалне уметности. Аутор је уџбеника за средње школе за предмете музичка култура, музичка уметност и историја српске музике.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани