ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО МИЛУТИНУ ДЕДИЋУ

Књиге Милутина Дедића, “Пркос ветру и времену”, “Светлост у тами векова” и “Осмех винског духа”, као едиција „Записом против заборава“, које је штампала Издавачка кућа 4СЕ, промовисане су у Неготину у оквиру сарадње истоименог београдског издавача, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“.

У присуству представника Издавачке куће 4СЕ из Београда и љубитеља књижевности, промоција је почела пројекцијом петоминутног филма о великом стваралаштву Милутина Дедића (1935-2021), српског академског сликара, историчара уметности и путописца, човека кога савременици називају ренесансним уметникомИако је за живота објавио велики број дела, Издавачка кућа 4СЕ је до сада издала три књиге, а прва објављена у њиховој едицији „Записом против заборава“ је “Пркос ветру и времену”. Тим делом Дедић је описао свој први сусрет са бродом Јадран, намењеног школовању морнаричког подмлатка, који се догодио у његовом детињству, у Шибенику, граду дуге и богате поморске традиције. Иначе, море и историја поморства су испуњавали Дедићев живот, а два пута, 2002. и 2003. године, имао је прилику да плови на Јадрану као први бродски сликар и хроничар. Рефлексије и доживљаји везани за тај брод су били преточени у слику и реч и тако је настала књига „Пркос ветру и времену“.

У другој књизи под називом “Светлост у тами векова”, написаној у част осам векова самосталности Српске православне цркве 1219–2019, аутор је, као уметник речи и као сликар, представио читаоцима Студеницу и друге чувене манастире и цркве: њихову архитектуру, ликовну естетику, а посебно фрескосликарство, не само као српско достигнуће, већ и као врхунски уметнички домет и историјску драгоценост на светском нивоу. О куриозитету ове књиге посвећене  осамстотој годишњици стицања самосталности СПЦ, као теми значајној за српски народ, говори и податак да је за њено објављивање добијен и благослов и сагласност тадашњег српског Патријарха Иринеја.

Године 2020. публикована је последња књига Милутина Дедића, објављена за његовог живота “Осмех винског духа”. Надахнуће за књигу родило се из  континуиране везе аутора са вином и винским крајевима, будући да је рођен у виноградарској породици. Уз помоћ речи, цртежа и фотографија из личног архива, Милутин Дедић открива читаоцима вински дух Неготинске Крајине, атмосферу Рајца и његових Пимница. Кроз Дедићеве записе открива се симболика и повезаност вина и камена од којег су изграђене тамошње прелепе винске куће. На страницама ове књиге, камен се сродио с вином и више не представља хладну стену, већ неку врсту бића са душом и добрим осмехом.

О Милутину Дедићу на књижевној вечери у Неготину говорио је књижевник Витомир Теофиловић, аутор рецензија Дедићевих књига и његов добар пријатељ.

Издавачка кућа 4СЕ ће ускоро, постхумно, објавити и Дедићеву четврту књигу, а своју понуду обогатиће и издањем српских пословица и изрека,  са илустрацијама Луке Дедића, сина Милутина Дедића, који је лично присуствовао промоцији књижевних дела свога оца у Неготину.

Пријатељ књижевне вечери Издавачке куће 4СЕ одржане на Дечијем одељењу Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, уз Дом културе „Стеван Мокрањац“, једног од организатора догађаја, била је Винарија „Микић“ из Речке.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани