КОНЦЕРТ КВАРТЕТА БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ

Gudacki-kvartet-beogradske-filharmonije-4„Мање је познато да је Мокрањац био и утемељивач гудачког квартета у Србији давне 1889. године. Неготин је жив захваљујући бесмртном Стевану Стојановићу Мокрањцу и његовом делу. Срећни смо што смо својим наступом на Мокрањчевим данима допринели очувању ове манифестације као и српске музичке баштине, изводећи Други гудачки квартет Петра Коњовића који је последњи пут изведен пре више од тридесет година“, рекла је новинарима у Неготину, Јелена Драгнић у име Гудачког квартета Београдске филхармоније.

Овај квартет, који, уз прву виолину Јелену Драгнић, чине музичари: Владан Лончар (друга виолина), Борис Брезовац (виола) и Александар Латковић (виолончело) публици 51. Мокрањчевих дана, уз једно од ремек-дела српске музичке баштине, ретко извођен Други квартет Петра Коњовића, заснован на темама из Мокрањчевих Руковети, представио је и Четврти квартет Димитрија Шостаковича.

Поред афирмације на домаћој сцени за пет година рада, колико Квартет постоји, остварили су и запажене међународне успехе међу којима је наступ у Измиру у Турској, на сценама Уједињених Арапских Емирата, гостовање у Кини у Концертној сали у Тјанџину, као и наступ у Културном центру Србије у Паризу. Упоредо са концертним активностима бележе успехе и на пољу едукације, а њихово музицирање забележено је на компакт диску у издању Београдске филхармоније, објављеном 2015. године.

Прес центар “Мокрањчевих дана”

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани