ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДОМА КУЛТУРЕ „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“

25.10.2010, Неготин

Dom-1Формирана 1986. године као Установа у оснивању, чекала је пуних 9 година да би 25. октобра 1995. године званично била регистрована као Дом културе „Стеван Мокрањац“. Управо због тога овај дан неготински Дом културе бележи као свој. На Малој сцени Биоскопа „Крајина“ представљена је публикација „Добро нам дошли и дођите нам опет“ Дома културе, чији је идејни творац Миломирка Јововић, в.д. директора ове установе културе.

Први писани и штампани документ овакве врсте у Дому културе има за циљ да промовише све просторе и све активности куће која као један од ретких домова културе у Србији опстаје захваљујући свом дугогодишњем непромењеном концепту.

Промотер публикације била је Жаклина Николић, директор Центра за културу Кладово, куће са којом Дом културе често и радо сарађује. Она је у свом надахнутом обраћању запосленима, од којих многе познаје и лично, јер већ 14 година као директор кладовског Центра за културу са њима сарађује истакла: „Ова публикација је траг о успешном раду установе културе у унутрашњости Србије. А ми, ствараоци културе, удаљени од великих центара, често смо последња одбрана културе од медијске некултуре и примитивизма. Улога наших установа, групе и појединаца, мењају свест популације и раде на успоствљању морала и васпитања у савременој Србији. Значи, сви смо ми на заједничком задатку“ рекла је Жаклина Николић и нагласила да је уместо да помири стручност и потребе, политика та која само ствара проблеме, које временом сви морамо да превазиђемо. Својим резултатима рада, рекла је, Дом културе „Стеван Мокрањац“ показује да уме да буде изнад таквих ситуација.

Неготинска публика била је у прилици да исте вечери упозна све запослене у Дому културе, којима је Миломирка Јововић, уз публикацију уручила и пригодан дар. По пет примерака уручено је на чување и читање и Народној библиотеци „Доситеј Новаковић“, Музеју Крајине и Историјском архиву.

Поводом 25. октобра – Дана Установе, Дом културе „Стеван Мокрањац“ по први пут је симболично даривао највернију публику у свим програмским сегментима појединачно. Тако су за најверније посетиоце, у области позоришног програма проглашени Ружица Стефановић и Слободанка Петровић, у музичком Александар Србљак и Лазар Тодић, у аматерском Бојан Живановић и Данијела Мораревић, у ликовном Маја Милорадовић и Предраг Буца Трокицић, у образовном Силвија Стојановић и Мирослав Лекић, а у области програма који се реализују на Малој сцени Биоскопа „Крајина“ и највернијој публици серијала програма „Породични матине“ који се од почетка године реализује недељом за најмлађу публику. Признање је додељено родитељима најмлађих посетилаца Јулијани Живковић и Биљани Добрић. Дом културе „Стеван Мокрањац“ одлучио је да посебно признање за верност свим програмима Дома културе подједнако, додели Бојани Павловић.

У уметничком делу програма наступиле су: етно група „Класје“ ОШ „Вук Караџић“ под управом Душице Ђурђић и етно група „Мариника“ под управом Данијеле Стојкић Марковић са којима Дом културе радо сарађује а које неготинска публика радо слуша. Обе групе, у музичком сплету које су направиле међусобним, симболичним натпевавањем, одушевиле су и овога пута публику и потврдиле да је њиховим појављивањем, неготинска музичка сцени постала садржајнија, имајући у виду да таква врста певања последњих година није негована.

Заинтересовану публику исте вечери на Великој сцени, неготински Дом културе даривао је поклон представом „Мрешћење шарана“, коју је по тексту Александра Поповића режирао Душан Дука Јовановић а играли глумци Аматерског позоришта из Алексинца. „Шаран“ – првенац овог глумачког ансамбла основаног 2009. године, није оставио равнодушним ни неготинску публику, онако како је то већ чинио на бројним другим гостовањима. Иако се први пут среће са овом глумачком екипом добро негована публика, давно навикнута да разлучи шта је квалитетан програм, са пажњом је отпратила представу дишући заједно са глумцима чиме је овој постави, у којој су поједини ликови врхунски донети, дала полет. Тако је, не знајући за признања која су алексиначки аматери већ добили за своју прву представу, публика у Неготину дала и свој суд. Дугим аплаузом испратила је глумце. Задовољна публика. Задовољни глумци. Испуњен још један задатак Дома културе „Стеван Мокрањац“. И овај 25. октобар обележен и свечано и радно.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани