ЗАТВОРЕНИ 45. МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

14.10.2010, Неготин

Sajt-3 [800x600]Незаборавним концертом руског хора „Глинка“, који је неколико пута походио Мокрањчев град, а последњи пут на овом Фестивалу наступио 1997. године, 14.октобра затворени су 45.Мокрањчеви дани.

Хор Државне академске капеле „Глинка“ из Санкт Петербурга у Русији, концерт је започео извођењем композиције „Њест свјат“ Стевана Стојановића Мокрањца, а у оквиру свог програма извео и композиције Светислава Божића, делове Литургије Св.Јована Златоустог (на ромском језику) композитора Зорана Мулића, „С нами Бог“ Чеснокова и сплет руских народних песама.

Примајући Плакету 45. Мокрањчевих дана, музички чаробњак, уметнички руководилац и диригент хора „Глинка“, маестро Владислав Чернушенко, у надахнутом обраћању захвалио се публици и организаторима на топлом пријему и са својим ансамблом, на радост посетилаца, извео на бис три композиције.

Затварању Фестивала у Неготину присуствовао је и Александар Васиљевич Конузин, амбасадор Руске федерације у Републици Србији којем је фестивалску плакету уручио мр Милан Уруковић, председник Скупштине Општине Неготин. Амбасадора Русије Александра Конузина, неготинска публика испратила је бурним аплаузима, после обраћања у којем је очекивано било речи о братској и пре свега културној сарадњи Русије и Србије.

Миломирка Јововић, вршилац дужности директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, уручила је фестивалска признања Плакете и Почаснице, покровитељима и пријатељима Фестивала, којима је изразила пуно уважавање а посебну захвалност упутила на адресе организација, установа и појединаца, без чије, како је истакла, „материјалне, организационе и техничке подршке не би било тако добрих и садржајних програма који су, за публику, пажљиво били бирани“. У свом обраћању публици, Миломирка Јововић је истакла: „Надам се да моје дубоко поштовање упућено свима нећете сматрати удварањем јер своје искрено осећање радости за успех овогодишњег фестивала са Вама желим да поделим. Без Вас, поштовани, овај Фестивал не би имао смисла. Њему сте потребни Ви, Ваше разумевање и Ваши аплаузи.“

Почасницу 45. Мокрањчевих дана, одлуком Управног одбора Дома културе „Стеван Мокрањац“ завредели су и сви чланови Програмске комисије и селектор Фестивала. Управни одбор Дома културе донео је и одлуку да Програмска комисија у истом саставу ради и на припреми наредних Мокрањчевих дана, чији ће селектор остати др Бранка Радовић. Она је у својој завршној речи на затварању 45. Фестивала, истакла да је посебно срећна што је Фестивал из године у годину све бољи о чему сведочи и податак да је укупан број посетилаца био око 6.000. У оквиру Мокрањчевих дана ове године наступило је 12 хорова, од којих два из Неготина, а посебно значајно је то што је Министарство културе Србије од ове године фестивал „Мокрањчеви дани“ уврстило на приоритетну листу манифестација културе, потписивањем Протокола о суфинансирању Фестивала.

Др Влајко Ђорђевић, председник Општине Неготин означио је крај 45. Мокрањчевих дана речима: „После свих програма који су у наш град ове године, довели поштоваоце Мокрањчеве музике из бројних градова наше Републике, вечерас се Фестивал завршава на најбољи могући начин. Мото ове музичке светковине „Са Мокрањцем у свет“, у случају Глинке, није почео вечерас. Као што Вам је познато овај врхунски хор давно је у свој редовни репертоар уврстио дело Стевана Мокрањца. Захваљујем им на томе, баш као и свим извођачима који ће Мокрањчеву музику и убудуће изводити на сценама Србије и света. Боља промоција овом граду за пут у свет, не постоји.“

Последња слика 45. Мокрањчевих дана – сцена испуњена добитницима фестивалских признања и звуци „Многаја лета“, који су испратили све госте, учеснике и фестивалску публику.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани