ДАНАС ПОЧИЊУ 49. МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

49.Mokranjcevi dani _plakatУз звуке фанфара и шесту Мокрањчеву руковет, у извођењу свих учесника натпевања, фестивал „Мокрањчеви дани“, 49. по реду, свечано ће бити отворен данас у 17 сати пред родном кућом највећег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца у Неготину. Беседник на отварању 49. Фестивала биће Даринка Матић Маровић, диригент, а госте Неготина, поздравиће председник Општине Неготин Јован Миловановић.

У години обележавања 100-те годишњице Мокрањчеве смрти, селекцији програма на Фестивалу приступило се са више аспеката. Први је историјски – заступљене су све институције и ансамбли који износе најбоље странице Мокрањчеве музике, интегрално Руковети, духовну музику, Литургију, Опело, као и мање духовне форме. Такође, Фестивал традиционално задржава Натпевавање хорова, у коме ће учествовати хорови из Србије, Македоније, Словеније и Русије. Обавезна композиција је десета руковет Стевана Стојановића Мокрањца.

Поред хорске музике, изузетни пијанисти, учиниће разноликим Фестивал, као и померања ка перформансу и другим уметничким формама. У години обележавања јубилеја, у сарадњи са музичком омладином Београда, биће организовано финално такмичење Квиза који је установљен још пре четрдесет година. Пројекат је инициран идејом да ова велика годишњица анимира и окупи што већи број учесника из свих крајева наше земље, који ће се надметати у познавању задате теме. Ове године тема ће бити посвећена Стевану Ст. Мокрањцу.

Традиционално, биће организовани и пратећи програми који ће садржајно и тематски обогатити фестивалски програм кроз ликовну, књижевну, етно и фолклорну уметност, која је такође инспиративно ослоњена на име и дело нашег најзначајнијег композитора Стевана Стојановића Мокрањца.

Селектор фестивала је др Бранка Радовић, музиколог, а програмску комисију  чине Даринка Матић-Маровић, диригент – председник Комисије, академик Дејан Деспић, композитор, Марина Николић, музиколог, Маја Васић, музиколог мр Александра Паладин, музиколог и мр Милан Радосављевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин

Покровитељи Фестивала су Општина Неготин и Министарство културе и информисања Републике Србије

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани