KОНЦЕРТ НА ТРУБИ МЛАДЕНА ЂОРЂЕВИЋА

Mladen-Djordjevic-2Публици 55. “Мокрањчевих дана” четврте фестивалске вечери представио се трубач Младен Ђорђевић уз клавирску сарадњу Укија Оваскаинена.

Ђорђевићу, професору трубе и шефу Kатедре за дувачке инструменте на ФМУ у Београду, који је током своје богате каријере свирао и у Симфонијском оркестру РТС, Београдској филхармонији, свирао са многим оркестрима, диригентима и солистима, ово није био први наступ у Неготину. Последњи пут је на фестивалу наступао пре две године.-Ова је дворана једна од најлепших у Србији дефинитивно, прелепа је. Леп је осећај свирати у њој, лепо звучи инструмент. Заслужио је Неготин овако нешто јер овде баш лепо може да се свира – прве су импресије Младена Ђорђевића.

На програму целовечерњег концерта нашег еминентног трубачанашла су се дела домаћих аутора, Душана Радића, Златана Вауде, Миховила Логара, Драгане Јовановића, на свом премијерном представљању у Неготину, али и дела Дејана Деспића, Ивана Јевтића и Анте Гргина.

-Све је кренуло од те прве композиције, малог комада за трубу соло Душана Радића, коју ми је његов син донео. Никад Радић није причао о том делу. Знао сам и да негде имам Логара, он ми га је дао кад је имао 88 година. Kренуо сам да тражим таква дела, која су негде чекала, и сад ето имам дела за још један концерт. Овај концерт је иначе снимљен, обједињен на компакт диску и то је моја идеја да та најзначајнија дела  објавим,  имам у плану два компакт диска, можда буде и трећи, да буде антологија српске трубе јер никад то није урађено. То је и апел композиторима да доносе дела, ево ја сам сведок да су написали и оставили у некој фијоци – каже Младен Ђорђевић.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани