ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА „МОКРАЊАЦ“

web17У организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“, на дан Мокрањчевог рођења,  деветог јануара, промовисан је 24. број часописа за културу „Мокрањац“. О темама објављеним у најновијем издању говорили су професор  др Соња Маринковић, главни и одговорни уредник „Мокрањца“ и Стефан Цветковић, члан Редакције.

Подсећајући да је часопис за културу „Мокрањац“ у категорији водећих научних годишњака,  са примарном мисијом да континуирано негује научна сазнања о композитору Стевану Мокрањцу и остави писани траг као својеврсну хронику Фестивала „Мокрањчеви дани“, др Соња Маринковић је истакла да и овај број садржи уобичајене рубрике.

web16„У оквиру „Научних трибина“ издвајам трибину „Аналитички изазови Шесте руковети Стевана Стојановића Мокрањца“ др Анице Сабо, одржану на 56. „Мокрањчевим данима“, као својеврсну микроструктуру Мокрањчевог језика која нам открива нове димензије његове музике. Посебан сегмент часописа посвећен је програмима 56. „Мокрањчевих дана“. Са ове дистанце можемо рећи да су последњи фестивал, одржан од 10. до 16. септембра 2022. године, обележиле хорске вечери. Ту пре свега мислим на „Концерт за хор“ Алфреда Шниткеа у извођењу Хора РТС са местром Бојаном Суђићем  у цркви Свете Тројице, као и наступ, намерно кажем, Дариног хора (Академски хор Collegium musicum), са фантастичном Драганом Јовановић на завршници Фестивала. Посебан печат  Мокрањчевим данима дала је млада и изузетно успешна композиторка Александра Вребалов, која је у својој беседи „водила“ разговор са Мокрањцем, а током Фестивала  имала и запажено ауторско вече са Гудачким квартетом ТАЈЈ. Издвојила бих и вече посвећено академику Дејану Деспићу, кроз избор његових дела у извођењу београдског ансамбла 13 гудача, премијерну промоцију Антологије дечјих песама композитора Јована  Адамова, али и многе друге програме који су обележили 56. Фестивал Мокрањчеви дани.“

Последње, 24. издање часописа за културу „Мокрањац“, финансијски су подржали Општина Неготин и СОКОЈ.

У музичком делу програма којим је Дом културе „Стеван Мокрањац“, традиционалним садржајима обележио 9. јануар, Дан рођења Стевана Мокрањца, наступио је камерни дуо професора Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Весна Гарабантин, виолончело и Стефан Николић, хармоника и извео Херувимску песму Стевана Мокрањца. Вече је у завршници заокружио Камерни састав ученика и професора школе у класи Данила Перковића. За деветојануарско представљање у Дому културе, они су изабрали композицију  Узори Маро Константина Бабића и Девету руковет Стевана Мокрањца.

Вечерњи програм обележавања 167. годишњице рођења композитора Стевана Мокрањца, у организацији Дома културе, почео је минутом ћутања поводом смрти крајинског песника  Адама Пуслојића, беседника 48. Фестивала „Мокрањчеви дани“, 2013. године.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани