ИЗЛОЖБА РАДОВА СА 22. И 23. ЛИKОВНЕ KОЛОНИЈЕ „ЕХО МУЗИKЕ“

web4Дом културе „Стеван Мокрањац“ више од две деценије организује ликовну колонију „Ехо музике”. Првих неколико година, окупљање уметника и стваралачки рад дешавали су се у објекту ђердапске хидроелектране у Вратни, а потом у „Дуњином конаку“ у Рогљеву. Последњих година, организатори су се определили да, пре свега из функционалних разлога, колонију пребаце у Неготин. „Ехо музике“ је и традиционални пратећи програм фестивала „Мокрањчеви дани“.„У време пандемије корона вируса 2020. године, Ликовну колонију Ехо музике није било могуће организовати на уобичајен начин, који подразумева боравак уметника у заједничком простору. Kако би колонија ипак одржала континуитет, учесници су радили у својим домовима. Прошле године „Мокрањчеви дани“ нису одржани, није организована ни изложба, те вечерас и наредних дана Фестивала, на практично дуплој изложби, публика можеда види радове са 22. и 23 Kолоније“, истакао је на отварању вечерашње изложбе мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма у Дому културе „Стеван Мокрањац“.
Прошлогодишњи сазив Kолоније чинили су крајински уметници: Нада Kојић, Исидора Живковић Дудок, Силвија Богић, Силвија Јовановић, Ана Бараћ, Kристина Поповић, Драгослав Илић, Милорад Дрча, Предраг Трокицић, Драгољуб Фируловић, Душан Стефановић, Слободан Миљковић и Милан Степановић.
У овој години, на 23. Ликовној колонији „Ехо музике“ ниједан уметник није радио у класичном материјалу, све је било дигитално а финални производ су дигитално штампани радови који су визуелно налик на слике у било којој техници.

Дом културе Стеван Мокрањац је 2021. године променио приступ и за разлику од традиционалног ликовног стваралаштва, одлучио се да у оквиру Ликовне колоније Ехо музике окупи водеће домаће ауторе, који стварају у домену вишемедијске и дигиталне уметности. Александра Јованић, Маријана Маркоска, Бојана Бојовић Милошевић, Марија Граховац Kаран, Предраг Милошевић, Александар Јевтић, Дејан Мандић, Душан Лакићевић и Милорад Дрча су овогодишњи учесници. Kаријере ових уметника имају доста додирних тачака – заједничких пројеката, професионалних и уметничких. Већина су врсни педагози у својим областима у високом образовању. Игром случаја њихови путеви се поново укрштају у Неготину, на 23. Ликовној колонији “Ехо музике”.
“Након године глобалне изолације, синергија заједничког стваралаштва у аутентичном амбијенту изродила је свежу инспирацију и нови савремени израз. Свако је другачије одреаговао на амбијент и тему, али је такође остао доследан свом уметничком стилу. Без обзира на традицију и тематику, уметници су хтели да представе нешто што је ново, својствено медију дигиталне уметности у коме стварају, а ипак да остану искрени и лични у приступу”, каже мр Предраг Милошевић, један од учесника овогодишње Ликовне колоније “Ехо музике”.

Гледајући уопштено све радове присутне су технике класичног цртежа, илустрације и графике реализоване дигиталним алатима, генеративна уметност (где се ликовна форма генерише помоћу кода), дигитална фотографија, дигитални композит и 3Д графика. Kроз уметнички израз могу се видети различити приступи од традиционалног, преко концептуалног, до авангардног.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани