СУСРЕТИ СЕЛА У ЧУБРИ И БУКОВЧУ

Протеклог викенда наступима културно уметничких друштава из Чубре, Тамнича, Буковча и Штубика, настављена је традиционална манифестација изворног народног стваралаштва Сусрети села.

У петак 20. априла чланови културно уметничког друштва „Младост“ из Чубре, дочекали су госте из Тамнича.

Чланови Културно уметничког друштва „Живојин Тодоровић“ још једном су се представили народним обичајем „Крштење детета“ и народним играма, песмама, казивањима  и веровањима везаним за овај верски и народни чин.

Домаћине Културно уметничко друштво „Младост“ из Чубре, својим програмом „Просидба „ вратило је публику у једно давно време утемељене породичне традиције у крајинском српском селу.

У недељу 22. априла у Буковчу су се састали чланови фолклорних ансамбала из Штубика и Буковча.

Чланови културно уметничког друштва „Димитрије Беливакић“ из Буковча, уз песме и игру приказали су народни обичај „Смц“. Овај народни обичај везује се за 22. март, дана када се у другим местима славе Младенци, док се у Буковчу празнује као „Смц“.

Домаћини КУД „Прераст“ из Штубика приказао је обичај „Додола“. Они су обичај приказали уз помоћ врачаре, баба Стане која је некада давно, али увек, за штубички вашар логоровала са чергом и својом породицом поред реке. Кажу да је била видовита и да је имала магијску моћ, те су се људи помало и плашили њених враџбина.

До краја овогодишње манифестације остала су још три сусрета. У петак 27. априла у Карбулову ће гостовати КУД из Шаркамена, у суботу 28. априла чланови кУД-а „Флоричика” дочекаће у Јабуковцу госте из Мокрања, док ће последњи сусрет бити одржан у недељу 29. априла, када ће се у Јасеници домаћи КУД дочекати госте из Кобишнице.

Завршна смотра и проглашење најбољих биће

приређена 11. маја 2012. године у неготинском Дому културе.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани