ПОЗОРИШНА ПРЕДСТВА РОЂЕНДАН „ГОСПОДИНА НУШИЋА“

Nusic_4На сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“, синоћ је у оквиру 49. Мокрањчевих дана играна позоришна представа „Рођендан господина Нушића“. Сјајну представу Звездара театра, режирао је Небојша Брадић, по тексту Душана Ковачевића.

У улози слављеника, Бранислава Нушића, у овој представи, неготинска публика поздравила је његовог имењака, Бранислава Лечића, а поред њега у представи глуме и  Драган Петровић, у улози Спасоја, газде кафане, Тамара Драгићевић као глумица Љубинка Боба, заљубвљена у Нушића, Петар Бенчина, у улози келнера, Иван Зарић, као Љуба, писац трагичар и Сандра Балабан, као Каћа и њен оркестар за све прилике.

Радња представе дешава се у Београду, 6. новембра 1924. године, на дан прославе 60. рођендана. Док Нушића, после Свечане академије на Универзитету чекају у Народном позоришту ради званичне прославе, он је свратио у Скадарлију да се поздрави са себи блиским људима, који су му такође припремили прославу рођендана уз торту и музику.

Душан Ковачевић је желео да у Звездара театру обележи јубилеј Бранислава Нушића, оригинално и креативно, као празник српске културе, онако како то овом великану и доликује: новим текстом и представом о Нушићевом животу. Размишљајући о томе, започео сам писање драме „Друга кућа”, у којој сам истраживао и спајао сетно и актуелно са биографским детаљима који раде сами за себе. Ковачевић је сматрао да данашњем гледалишту, а и Нушићу, приличи нешто пикантније и проницљивије. Тако је настао „Рођендан господина Нушића”, овога пута писан руком мајстора.

Душан Ковачевић (1948), један од најзначајнијих и најпознатјих домаћих драмских писаца, награђен многим професионалним, позоришним и филмским наградама у земљи и иностранству, дипломирао је на одсеку Драматургије београдске Академије за позориште, филм, радио и телевизију 1973. године. Написао је низ драма и филмских сценарија, међу којима су многа дела стекла статус најпопуларнијих, па чак и култних остварења. Маратонци трче почасни круг, Радован Трећи (1973), Сабирни центар (1982), Балкански  шпијун (1983), Свети Георгије убива аждаху (1986), Професионалац (1990), Урнебесна трагедија (1991), Лари Томпсон – трагедија једне младости (1996),  Контејнер са пет  звездица (1999), Доктор Шустер (2001) – наслови су познатих позоришних представа, док се међу филмовима режираним на основу Ковачевићевих сценарија издвајају: Посебан третман (1978, реж. Г. Паскаљевић),  Ко то тамо пева (1980, реж. С. Шијан), Маратонци трче почасни круг (1981, реж. С. Шијан), Балкански шпијун (1984, реж. Д. Ковачевић и Б. Николић), Сабирни центар (1990, реж. Г. Марковић), Подземље (1995, реж. Е.К устурица), Урнебесна трагедија (1995, реж. Г. Марковић) и Професионалац (2003, реж. Д. Ковачевић).

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани