54.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“ У НЕГОТИНУ

Мокрањчевим трагом – у славу уметности

54_Mdani_4Од 14. до 20. Септембра Неготин ће, у част великану, композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу,  по 54. пут бити домаћин најзначајнијег музичког фестивала у Србији „Мокрањчевих дана“. Част да буде беседник Фестивала по коме се препознаје музичка сцена Србије, ове године припала је маестру Бојану Суђићу, истакнутом  српском диригенту,  уметничком директору Музичке продукције РТС и диригенту  Симфонијског оркестра  и Хора РТС.

-Уважавајући традицију и значај фестивала „Мокрањчеви дани“ програмски концепт 54. фестивала чува идејну окосницу манифестације чија је основна мисија промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, доприноси афирмацији његовог и уопште српског музичког стваралаштва и извођаштва, са акцентом на неговању хорске традиције- истиче проф др Соња Маринковић, селектор Фестивала.

Програмски концепт Фестивала задржао је основне стубове, Натпевавање хорова и  бројне  хорске концерте . То су, ове године, наступи Камерног хора Музичке школе „Мокрањац“ из Београда  под диригентском палицом Милице Ђокић, победника Натпевавања 2017. године, Хора „ Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина под управом Сенке Милисављевић и дечјег хора „Радост“ из Москве под управом Јекатерине Александровне Дунајеве, који  редовно наступа у најпрестижнијим концертним дворанама у Москви, Бољшој и Рахмањинов сали Московског конзерваторијума.

На програму Фестивала су и бројни камерни и вокално-инструментални концерти, као и традиционални пратећи програми.

У част великом поштоваоцу Мокрањца и његове заоставштине,  једном од оснивача  и организатора“ Мокрањчевих дана“  у Неготину, композитору Константину Бабићу, а поводом 10. годишњице његове смрти, на 54. „Мокрањчевим данима“ биће приређен  концерт  песама  под називом „Запреплетум-расплепетум“ на којем наступају мецосопран Драгана Поповић, тенор Љубомир Поповић и пијаниста Милан Шуменковић.

Концерт чувеног џез саксофонисте и композитора Јована Маљоковића и његовог Балкан санса бенда, као финог споја џеза и традиционалног музичког наслеђа Балкана, још један је омаж Мокрањцу и његовом ванвременском делу. Фестивалска публика 54.“Мокрањчевих дана“ имаће прилику да у Неготину  прати „Чикаго“, један од најпопуларнијих бродвејских мјузикала у извођењу Позоришта на Теразијама  у режији Кокана Младеновића.

У оквиру  54. Фестивала биће приређен  и програм посвећен барокним облицима пасакаљи и чакони, у извођењу  чембалисткиње Светлане  Стојановић Кутлача. Наступиће и Београдски камерни оркестар „Љубица Марић“ предвођен диригентом Радетом Пејчићем, а на програму насловљеном „Црни Горо“ претежно су дела савремених српских композитора.

Ефектну завршницу  Фестивала приредиће  Хор и Симфонијски оркестар РТС под руководством Бојана Суђића са делима Стевана Мокрањца и својим иновативним и оригиналним тумачењем „Реквијема“ Волфганга Амадеуса Моцарта.

  „Натпевавање“ у знаку светски познатих хорова

Неговање хорске традиције, до пуног изражаја доћи ће већ прве фестивалске вечери будући да ће на  традиционалном  „Натпевавању хорова“, ове године, изузетно, наступити светски признати хорови: „Корикос“ , један од најистакнутијих вокалних ансамбала  у Њујорку који је своју репутацију стекао наступима у престижним дворанама, Карнеги холу и Линколн центру, затим хор „Девана“ из Амстердама у Холандији, посебно формиран због учешћа на фестивалу „Мокрањчеви дани 2019“, који ће тек након Фестивала у Неготину наступити у Београду, Ротердаму и Амстердаму, Хор КУД „Станко Драгојевић“ из Подгорице са традицијом хорског певања дугом више од 139 година, овенчан бројним међународним наградама, чувени Градски мешовити хор „Вардар“ из Скопља у Северној Македонији,  следбеник првог градског хора у Скопљу, формираног далеке 1907. године, Kамерни хор Лавиринт из Зајечара, који негује вокалну музику домаћих и страних аутора различитих епоха, а остварио је до сада велики број јавних наступа и концерата у нашој земљи и иностранству и Градски мешовити хор „Абрашевић“ из Ваљева,  ансамбл који ове године слави 114 година постојања и рада.

Промоције, изложбе и концерти на отвореном као пратећи програми Фестивала

Неготинска публика  пратиће и ове године  „Класику у 11“ – концерте на отвореном ,  ликовни програм са три изложбе, као и наступе фолклорних ансамбала. Када је у питању издаваштво, биће представљен троструки компакт диск Мирољуба Аранђеловића Расинског „Звуковез“, нове књиге Гордане Крајачић и колективна монографија посвећена комичној опери Дејана Деспића „Поп Ћира и поп Спира“.

На научној трибини посвећеној стваралаштву Мокрањца, о својим истраживањима говориће др Санда Додик, професор Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, на тему Мокрањчевог утицају на стваралаштво најистакнутијег бањалучког композитора Владе Милошевића.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани