ОДРЖАНИ „КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ“ У ШТУБИКУ

PLAKAT-2022Манифестација изворног народног стваралаштва “Крајински обичај“, одржана је 19. јуна у Штубику. Почела је дефилеом учесника и обраћањем Ненада Војиновића, директора Историсјког архива у Неготину, поводом  обележавања 215. годишњице битке на Штубику и Малајници.

-Деветнаестог  јуна 1807. године, пре 215 година, завршен је други део битке на Штубику и Малајници у којој је устаничка српска војска заједно са Русима однела потпуну победу. Са наше стране у том страшном боју пало је 200 бораца и 130 Москова, како их је Карађорђе звао. Живо сећање и прослављање ових великих јунака дају храну и мелем душама нашим и стремљење ка сваком добру, а сећањем на њих отржемо их од заборава и пред собом, по речима Владике Николаја имамо живу галерију својих великих и светлих духова. Нека им је вечна слава и хвала!

Програм је настављен церемонијом полагања цвећа на споменик палим борцима који су својом одлучношћу и одважношћу стали у одбрану слободарског духа српског народа у Првом српском устанку. Учиниле су то делегације Општине Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац “ и Историјског архива, месних заједница Штубик  и Малајница, ОО СУБНОР-а Неготин, Савеза резервних војних старешина, Борачке организације Штубики КУД-а „Прераст“ и ОШ „Хајдук Вељко“ Штубик.

На летњој сцени у Штубику, 49. манифестацију изворног народног стваралаштва „Крајински обичаји“ отворио је Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин.

-Наша обавеза је да чувањем сећања на значајне датуме из прошлости, укажемо младим нараштајима колико је важно поштовати жртве које су бранећи слободу поднели јунаци са ових простора, наши преци. Општина Неготин 49 година подржава организацију манифестације изворног народног стваралаштва „Крајински обичаји“ у циљу неговања традиције, народних обичаја и стваралаштва. Учесницима који су нам се придружили желим  лепо представљање и дружење, а домаћинима, Месној заједници Штубик, Основној школи „Хајдук Вељко“, Културно-уметничком друштву „Прераст“ и Дому културе „Стеван Мокрањац“, успешну манифестацију.

 

Након отварања наступили су ученици ОШ „Хајдук Вељко“ из Штубика, а затим и чланови културно-уметничких друштава из Штубика, Подгорца у општини Бољевац, Кобишнице, Шаркамена, Јабуковца, Буковча и Сикола. У најатрактивнијој тачки „Крајинских обичаја“, за најлепшу чобаницу проглашена је осмогодишња Анђела Миљковић из Јабуковца, представница АКУД-а „Флоричика“, док је лента прве пратиље припала Софији Ђурић, рођеној 2004. године, чланици КУД-а „Врело“ Шаркамен. За другу пратиљу је проглашена Милена Стојковић, из КУД-а „Прераст“ из  Штубика, рођена 2006.

Ленте најлепшим чобаницама и захвалнице свим учесницима 49. „Крајинских обичаја“ уручила је Јованка Стефановић-Станојевић, директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, која је том приликом рекла: „Да ове  манифестације нема не бисмо знали, колико је лепа наша народна песма, игра, ношња, обичаји. У сусрет 50. „Крајинским обичајима“ живео аматеризам, младост и лепота…“

У наставку програма, у школском гају,  одржано је и такмичење у традиционалним народним вештинама. У упредању вуне, прво место је освојила Славка Маџаревић, која је за два минута испрела вунену нит дужине 3,01 метар, док је са испредених 1,38 метара друго место заузела Јелица Булбић. И у припремању и дегустацији качамака учествовала је представница из Кобишнице, Тања Трандафиловић.

У скоку у даљ најбољи је био Александар Илић,  који се такмичио испред екипе из Буковча (2,40м). Ненад Томић из Кобишнице је заузео друго место (2,15м),  а треће је припало Жељку Павловићу из Дупљана (2,13м). У надвлачењу чобанског штапа прво место је освојио Горан Мариновић из Штубика а друго Иван Павловић из Дупљана. У бацању камена с рамена, најбоље је добацио Иван Вујић из Малајнице (10,06). Следе Дорис Николић из истог места (9,78) и Бојан Живановић из Јасенице (8,92). У надвлачењу конопца, прву позицију заузела је екипа из Штубика, а другу здружена  екипа из Буковча и Кобишнице.

 

Овогодишњи, 49. „Крајински обичаји“ су завршени доделом диплома најбоље пласираним такмичарима.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани