СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

MD,-Zatvaranje-festivala-(2)Др Соња Маринковић, селектор 56.“Мокрањчевих дана“, у завршној речи на свечаности затварања овогодишњег фестивала осврнула се на наступ нашег реномираног хорског ансамбла „Collegium musicum“, подсетивши да су у темеље овог Фестивала узидана стремљења и достигнућа многих композитора, али и хорских и других ансамбала и диригената који су, попут Даринке Матић Маровић, нераскидиво били везани за „Мокрањчеве дане“.

-Ево нас на крају 56. Фестивала. Можда сте се питали зашто изневеравамо традицију, ми који традицију толико волимо, коју негујемо, како то немамо Симфонијски оркестар на крају фестивала. Ја мислим да сад имате одговор на то питање. Нисмо имали Симфонијски оркестар али смо имали симфонију осећања, љубави, сећања на оне наше највредније и многе које смо изгубили током ових страшних година. Ово су тренуци испуњени емоцијом. Сви који смо познавали Даринку Матић Маровић имали смо сузе у оку, али овосу тренуци и радости зато што видети „Collegium musicum“ овако жив, видети њено дело живо, нема боље утехе коју можемо да дочекамо. Овим концертом славимо живот, славимо наша сећања на оне које не смемо заборавити, на Стевана Мокрањца, колико јету било трагова Стевана Мокрањца, колико дивних Руковети, које су звучале његовим трагом и ово јесте наш завет да ћемо на том путу који је Мокрањац за нас утро истрајно крочити, ходати, трчати, јурити у сусрет оним новим радостима и новој срећи – рекла је др Соња Маринковић.

Она је истакла да је овогодишњи фестивал био у знаку хорског стваралаштва и да је имао и своје српске и светске премијере.
- За нама је седам дана фестивала. У тих седам дана смо, пре свега, славили хорски звук, да надокнадимо оно што смо изгубили у годинама короне. Мислим да смо лепо показали какво све богатство лежи у том потенцијалу хорског звука, како то није случајно да смо ми из тог хорског звука сви настали и како нам он и после више од века може дати снагу и показати нам путеве којима треба ићи. Нашем фестивалу није недостајало ексклузивности, па могу само да поменем да смо имали две српске премијере, једно и вечерас, дело Жарка Мирковића, једну светску премијеру дела Александре Вребалов, да смо прошли много тога, много тога различитог, да смо, заиста, угостили врхунске уметнике и ево на ту нашу ниску, додали смо и последњи драги камен, наш драги „Collegium musicum“ који сада води Драгана Јовановић, достојна наследница свог великог учитеља. У то име ја желим да овај фестивал и даље траје, да и даље буде инспирисан Мокрањцем и да чува оно што су генерације пре нас тако добро поставиле, да учимо од њих и да идемо даље- поручила је др Соња Маринковић.

Овогодишњи 56. Фестивал „Мокрањчеви дани“ званично је прогласио затвореним Владимир Величковић, председник општине Неготин.
- Мени остаје да се захвалим свима на учешћу и доприносу у организовању нашег највећег фестивала. Претходних недељу дана су наша захвалност нашем велико Мокрањцу који је прославио наш град, Србију и српску музику. Надам се да ћемо наредне године сви заједно учинити да овај фестивал буде још бољи – рекао је Величковић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани