ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ АДАМА ПУСЛОЈИЋА

adamprom11405У једноипочасовном дружењу са Неготинцима, али и пријатељима из Зајечара и Кладова, почасни грађанин Неготин, Адам Пуслојић, књижевник и преводилац, члан Српског ПЕН-клуба, Удружења књижевника и удружења књижевних преводилаца Србије, промовисао је најновији избор поезије, критика и есеја, који су у четири луксузна издања, публиковали београдска “Просвете” и Центар за културу града Зајечара. О стваралаштву Адама Пуслојића, говорио је Јован Јањић, директор Издавачког предузећа „Просвета“ из Београда, а испред Општине Неготин, почасног грађанина нашег града поздравила је Александра Миловановић, помоћник председника општине Неготин.

Реч је о изборницима из изузетно богатог стваралаштва песника који је у српском песништву огласио 1964. када је дебитовао у београдским “Видицима” и у зајечарском “Развитку”. Пажњу културне јавности усмерио је и својим првим преводима са румунског језика поезије Никите Станескуа, а 1967. и првом објављеном збирком песама “Постоји земља”.

Овај истакнути уметник, чије су песме превођене на француски, немачки, руски, бугарски, италијански и бројне светске језике, добитник је најпрестижнијих српских награда: Вукове, коју је добио за животно дело, Признања за трајни допринос култури Србије, Нолитове, али и награде Милан Ракић, Никола Тесла, Прстен деспота Стефана, Златни Орфеј, Златни Беочуг. Лауреат је македонског Песничког жезла, титуле почасног академика Академије Румуније и добитник значајних румунских награда: Михај Еминеску, Лућијаг Блага, Тудор Аргези и Никита Станеску.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани