Архиве: септембар 2023

109 ГОДИНА ОД СМРТИ СТЕВАНА МОКРАЊЦА

Јованка Стефановић – Станојевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине обележавајући 109 година од смрти Стевана Мокрањца, положили су данас цвеће на спомен обележје композитору у градском парку и споменик Стевану Мокрањцу у дворишту његове родне куће.

РЕПЕРТОАР БИОСКОПА

NK_web28. септембар /ЧЕТВРТАК/
18.00 сати
НИНЏА КОРЊАЧЕ – ХАОС
Цена улазнице 250 динара
Продаја улазница на дан пројекције од 16.00 сати
.
ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМОВА У САЛИ ДОМА КУЛТУРЕ – НЕГОТИН
ДОБРО ДОШЛИ

Openhajmer_odlЗБОГ ДАНА ЖАЛОСТИ У СРБИЈИ ОДЛОЖЕНА ВЕЧЕРАШЊА НЕГОТИНСКА ПРЕМИЈЕРА БИОСКОПСКОГ ХИТА „ОПЕНХАЈМЕР“

Нови термин за приказивање филма „Опенхајмер“ режисера Кристофера Нолана о славном физичару који је био кључна личност у америчком програму за развој атомске бомбе, је среда 4. октобар од 19 сати.

СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

web_Zatvaranje-festivala-(1)Овогодишњи  57. „Мокрањчеви дани“  у први план су ставили Мокрањчеву музику и хорско стваралаштво, али нису недостајали ни програми који су славили музику у најлепшем свом облику делима у којима су уживали и извођачи и публика.

ХОР РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ У ЗАВРШНИЦИ ФЕСТИВАЛА

web_Hor-RTS-(3)Хор Радио-телевизије Србије под управом маестра Бојана Суђића надахнуто је извео изузетно комплексна дела која је Стеван Мокрањац компоновао за дане Великог поста. Композиције које су чиниле овај програм, наводи Суђић, настале су у временском распону од 17 година и већина их је део циклуса „Страсна седмица“. Програм је, додаје, проширен са још неколико композиција које улазе у музику Великог поста.

УРУЧЕНА ФЕСТИВАЛСКА ПРИЗНАЊА

web_2Традиционално, организатор „Мокрањчевих дана“, Дом културе „Стеван Мокрањац“ уручио је фестивалска признања пријатељима и покровитељима фестивала.

У амбијенту неготинског Саборног храма Свете Тројице Јованка Стефановић Станојевић, директорка Дома културе уручила плакету „Мокрањчевих дана“ Општини Неготин, Еликсир Фондацији, Компанији „Телеком Србија“ и Компанији „Дунав осигурање“. У име добитника плакете су примили: Владимир Величковић, Бранко Марковић, Наталија Станковић и Светлана Дошеновић.

ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА „ОДЈЕЦИ саГЛАСја“ ДР НАТАШЕ ЂУРАГИЋ

web_73У Мокрањчевој родној кући приређена је промоција зборника црквене музике „Одјеци саГЛАСја“ аутора др Наташе Ђурагић у издању Матице српске. О овој јединственој нотној збирци говориле су др Соња Маринковић, музиколог и диригент, др ум. Тамара Адамов Петијевић. Модератор је била др Александра Паладин, музиколог.

УДРУЖЕЊЕ „АРТИСТ“ У ПРОГРАМУ „КЛАСИКА У 11“

web_2Чланице Удружења „Артист“, Миља Виденовић (клавир) и Магдалена Антић (сопран), заједно са Кристином Ћировић (виолина) извеле су на градском тргу у Неготину последњи овогодишњи програм „Класикау 11“ у оквиру 57. „Мокрањчевих дана“. Наступ академских уметница обележила је музика Рома коју је окупљена публика топло поздравила.

Градским тргом одјекивале су редом, „Песма циганки“, Петра Илича Чајковског, „Стари муж“ Алексеја Верстовског, Дворжакове „Циганске мелодије“, циклус „Три циганске песме“  Димитрија Големовића, „Циганчица“ Станислава Биничког и за крај песма и чардаш из оперете „Циганска љубав“ Франца Лехара.

ПОЕТСКО МУЗИЧКО ВЕЧЕ РАДИО БЕОГРАДА 2

web_Radio-Bgd-2-na-Mokranjcevim-danima-(1)Верни сарадник Фестивала „Мокрањчеви дани“, Радио Београд 2, у години у којој обележава јубилеј, 65 година рада, фестивалској публици у Неготину представио се својим главним програмским акцијама посвећеним младима, а то су „Тимочка лира“ и „Најбољи млади пијанисти“.

Едиција „Тимочка лира“ а је део песничке награде „Тимочка лира” за песнике до 30 година старости и додељује се на Фестивалу културе младих Србије у Kњажевцу. Kао део награде, добитнику се штампа прва збирка песама у издању Радио-телевизије Србије, Радио Београда 2 и Фестивала културе младих.
-Од 2015. године едиција је добила препознатљив визуелни идентитет, који потписује графички уметник Растко Ћирић, а нову серију прати и интерпретативни текст Соње Миловановић о награђеној поезији – истакла је Ана Ћирица, уредник у Музичкој редакцији Радио Београда.

НАЈМЛАЂА НЕГОТИНСКА ПУБЛИКА УЖИВАЛА У „МАЛОМ ДИМНИЧАРУ“

web_Mali-dimnicar,-MOTO-(8)Шести фестивалски дан је, нема сумње, дефинитивно обележила опера за децу и младе „Хајде да направимо оперу/Мали димничар“  Музичко оперско театарске организације МОТО и Малог позоришта „ Душко Радовић“, али и најмлађа неготинска, а будућа фестивалска публика, која је извођење овог дела одушевљено пропратила.

-Ми радимо већ неколико година заједно и мислим да радимо јако добре ствари, а то смо видели вечерас код ове публике. Морам рећи да сам се расплакала и да се сваки пут расплачем када деца приђу да спасавају димничара. То је, прво, једна предивна прича, Бритнова порука је заправо била да се деца едукују са овом делу које је наменски написано за едукацију деце. Мени је препуно срце јер видим ове моје дивне младе људе, младе колеге који толико раде напорно –  каже Наташа Јовић Тривић, директорка Музичко оперско театарске организације МОТО.

ШЕСТО „ДИРИГЕНТСКО ХОДОЧАШЋЕ“ У НЕГОТИНУ

web_Dirigentsko-hodocasce-(3)У сали Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ у Неготину у току је дводневни семинар за хорске диригенте који менторски воде др Тамара Адамов Петијевић, диригент и виолинисткиња и Верица Пејић, сопран, солисткиња Опере Српског народног позоришта у Новом Саду и уметнички руководилац Дечјег оперског студија.

Током овог семинара за диригенте који се организује шести пут под окриљем „Мокрањчевих дана“ размотриће се проблеми у руковођењу дечјим и омладинским хоровима у данашње доба.

НАУЧНА ТРИБИНА: „СЕЋАЊА НА ВАСИЛИЈА МОКРАЊЦА“

web72Поводом стогодишњице рођења академика Василија Мокрањца (1923–1984), на 57.“Мокрањчевим данима“ приређена је трибина на којој је о животу и раду врсног композитора који чини трећу генерацију музичара потеклих из јединствене српске музичке лозе Мокрањац, говорила др Ивана Медић, музиколог.
Василије Мокрањац био је унук рођеног брата славног Стевана Мокрањца и током свог живота оставио је вредан опус. Василијев отац,  Јован Мокрањац се такође бавио музиком, био је  чувени српски виолончелиста и педагог, али и ратни ветеран, који је прошао албанску голготу. Поред тога, бавио се писањем позоришних комада и инструктивне литературе.

КЛАСИКА У 11: ФИЛМСКА И КАМЕРНА МУЗИКА НА ГРАДСКОМ ТРГУ

web4_klasika11Дуо, Весна Гарабантин, виолончело и Марко Миљковић, клавир, на градски трг у програму „Класика у 11“ доноси познате нумере из филмских класика, али и популарне аранжмане камерне музике.

Наступ двоје младих инструменталиста на градском тргу привукао је бројну публику која је уживала у пробраном репертоару. Најпре се чула позната нумера из филма „Тајни врт“, па композиција Нина Рота из „Кума 2“. Уследио је Шостаковичев „Валцер бр 2“, па Мориконеова музика из филма „Cinema Paradiso”, композиција „The Masochism Tango“  Тома Лехрера, „Украјинска рабинушка“ Наталије Николаевне Родигине, танго „Por una cabeza“ Карлоса Гардела и „Historia de un Amor“ Карлоса Алмарана.

ВОКАЛНИ КВАРТЕТ “VITA BREVIS“ ПОВЕО ПУБЛИКУ НА СЕНТИМЕНТАЛНО ПУТОВАЊЕ

web_Vita-Brevis-(2)Четири даме из Зрењанина повеле су публику 57. „Мокрањчевих дана“ на путовање кроз незаборне мелодије Гершвина, Невина, групе „Би Џиз“, а на њиховом репертоару нашле су се и ванвременске композиције Берија Манилоуа, Бена Окланда и других.
Татјана Иваница и Вилма Дутина (сопрани) и Зорица Козловачки и Анико Гардиновачки (алтови), које су Вокални квартет „Vita Brevis“ основале 2018. године, видело се, уживале су у свакој композицији, као и публика која их је одушевљено поздравила.

КОНЦЕРТ АНСАМБЛА „МЕТАМОРФОЗИС“

web_Metamorfozis(1)Пете фестивалске вечери 57. “Мокрањчевих дана” публици се делима домаћих композитора, представио београдски ансамбл “Метаморфозис” .

На програму су била дела Ивана Божичевића, Александре Вребалов, Драшка Аџића, који је био и вокални солиста  интерпретирајући три сонга из представе „Ромео и Јулија“, Дарије Андоске, Ивана Марковића, као и Жарка Мирковића чије су “Слике самоће” имале у Неготину светску премијеру.

НАУЧНА ТРИБИНА „НАПЕВИ ИЗ МОКРАЊЧЕВОГ ОСМОГЛАСНИКА У ДЕЛИМА ЉУБИЦЕ МАРИЋ”

web67У галерији Мокрањчеве родне куће приређена је научна трибина на тему „Напеви из Мокрањчевог Осмогласника  у делима Љубице Марић“ аутора др Мелите Милин, музиколога. Трибину је отворила др Санда Додик, професор на Академији умјетности Универзитета у Бања Луци.

КЛАСИКА У 11: ГРАДСКО ПЕВАЧКО ДРУШТВО „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ ИЗ ЗАЈЕЧАРА

web64Пети фестивалски дан 57.“Мокрањчевих дана“у оквиру програма Класика у 11, наступом на градском тргу, отворило је Градско певачко друштво „Стеван Мокрањац“ из Зајечара којим диригује Маја Миленковић.

ВЕЧЕ ЕМОЦИЈА НА КОНЦЕРТУ ЉУБИШЕ ЈОВАНОВИЋА И АЛЕКСАНДРА СЕРДАРА

web56Четврти фестивалски дан обележио је наступ флаутисте Љубише Јовановића и пијанисте Александра Сердара. За свој наступ на 57. „Мокрањчевим данима“  ова двојица врхунских уметника одабрали су Бахове сонате за флауту и клавир у ге-молу“, А-дуру и ха-молу.

КЛАСИКА У 11: ХОР „WALLACHIA“ ГРАДСКОГ ХОРСКОГ АНСАМБЛА „МОКРАЊАЦ“

web_WALLACHIA3На 57. „Мокрањчевим данима“, у програму „Класика у 11“, Хор „Wallachia“ Градског хорског ансамбла „Мокрањац“ из Неготина, са диригентом Драганом Мариновић-Симоновић, представио се гостима Фестивала и  својим суграђанима, мешовитим српско-влашким репертоаром. Бројна публика на градском тргу имала је прилику да ужива у српским композицијама, Српкиња, Исидора Бајића, Ајде Јано, Марка Тајчевића, изворној песми Тупан ми тупа, популарној нумери Пукни зоро, али и обрадама познатих влашких песама Ла извор (На извору), Мндра мја (Лепотице моја), Јоање, Јоање (Јоване, Јоване), Стај, стај (Стани, стани).

УЗБУДЉИВ НАСТУП ПОЛИЦИЈСКОГ ОРКЕСТРА МУП-А РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НА 57. „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

web61Публика и гости “Мокрањчевих дана“ поздравили су треће фестивалске вечери одушевљено чланове Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Оркестар, основан 2017. године, овог пута је одушевио публику својим интерпретацијама  Маршева Алда Смаиловића, Јосифа Шлезингера и Фрање Покорног, али и популарним  композицијама које су обележиле домаћу и светску филмску уметност, насловних нумера из „Националне класе“, „Повратка отписаних“ „Балкан експреса“, филмова о Џемсу Бонду.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани