ЛОЛА – ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА ХОРОВА 45. МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА

10.09.2010, Неготин

hor LOLA dirigent Milovan PancicХор Академског културно-уметничког друштва „Лола“ из Београда, победник је традиционалног Натпевавања хорова 45. музичког фестивала „Мокрањчеви дани“ у Неготину. Победнику Натпевавања, Хору АКУД „Лола“ и диригенту Миловану Панчићу припала је Златна статуета „Стеван Мокрањац“, рад академског вајара Небојше Митрића, као и сигурно место учесника и извођача целовечерњег концерта на 46. „Мокрањчевим данима“, идуће године у Неготину. Хор „Лола“, овогодишњи лауреат Натпевавања је победом потврдио успех остварен на јубиларном 30. неготинском фестивалу 1995. године, када му је, као награда за уметничке домете у хорском извођењу, припала Златна плакета Мокрањчевих дана. Наш познати диригент Милован Панчић, однедавно, поново, на челу „Лоле“ и у својству уметничког руководиоца је Натпевавање хорова оценио највишом оценом и истакао да хорско певање не смемо да запоставимо. „Благо народу и благо нама што имамо Мокрањца! То нико нема, а ја волим да изводим његова дела. Слажем се са Црњанским који је записао да једна Мокрањчева руковет вреди колико један век“, рекао је Панчић, који се залаже да се у некој од наредних сезона на Фестивалу изведу сва дела духовне и световне музике Стевана Стојановића Мокрањца (1856-1914), једног од најзначајнијих српских композитора, диригената и музичких педагога.

hor Josip Stolcer Slavenski HrvatskaУ Неготину су синоћ, прве фестивалске вечери „Мокрањчевих дана“, уз победнички хор „Лола“ из Београда, на Натпевавању наступили хорови: „Јосип Штолцер Славенски“ из Чаковца у Хрватској, са Сенком Башек – Шамец, добитник Дипломе за освојено друго место, „Станко Драгојевић“ из Подгорице (Црна Гора) са диригентом Илијом Дапчевићем, који се после десет година паузе поново вратио на хорски подијум, управо учешћем на 45. Мокрањчевим данима и коме је одлуком жирија припала трећа награда, Мешовити хор „Стив Наумов“ из Битоља у Македонији са диригентом Љубомиром Трифуновским и Хор „Musica Humana“ из Аде (Србија) са диригентом Биркашем Јаношем.

По први пут у историји Натпевавања установљеног далеке 1974. године, као обавезна, изводила се композиција из духовног опуса Стевана Мокрањца, Статија трећа, по избору селектора Фестивала, др Бранке Радовић. У жирију за Натпевавање хорова на 45, Мокрањчевим данима, уз музиколога др Бранку Радовић, о победнику су одлучивали: академик Иван Јевтић, композитор и Немања Савић, диригент. Све одлуке  жири је донео једногласно.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани