„МИХОЉСКИ СУСРЕТИ СЕЛА“ 11. НОВЕМБРА У СИКОЛУ

web_Miholjski-SS2023_1
web_Miholjski-SS2023_2
Сиколе је ове године домаћин манифестације „Михољски сурети села“. Уз покровитељство Министарства за бригу о селу Републике Србије и Општине Неготин, за суботу 11. новембар најављен је целодневни програм.
Свечано отварање манифестације је у 10 сати у школи у Сиколу. После поздравне речи представника општине Неготин, биће уприличена изложба ученичких радова посвећених Чучук Стани, а у овом делу програма учествује и Хор Храма Свете Тројице из Неготина под управом диригента Светлане Кравченко.
У центру села у 11 сати полагањем цвећа на споменик палим ратницима биће обележен Дан примирја у Првом светском рату. На храброст српских јунака подсетиће нас Маја Станојловић, професор историје.
На спортском терену у центру села од 11 сати и 30 минута организују се пастирска и спортска надметања, а сат касније и обилазак Дрвеног ЗОО врта Милоша Јовановића.
Иначе, пастирска надметања окупиће такмичаре у дисциплинама: скок у даљ, бацање камена с рамена, потезање чобанског штапа а за децу ће бити организовано и занимљиво такмичење у круњењу кукуруза.
Пољопривредна саветовна и стручна служба Неготин од 17 сати у Дому културе у Сиколу организује предавање на тему развоја пољопривреде, а у истом простору биће приређена и изложба народне ношње, старих заната, хране и пића.
У Дому културе за 19 сати најављен је богат програм са представљањем народних обичаја, стваралаштва, традиције, музике, песме и игре уз учешће десетак културно-уметничких друштава са територије општине Неготин.
Циљ манифестације „Михољски сусрети села“ која се ове године организује у 95 градова и општина у Србији је оживљавање села, промовисање традиционалног начина живота, народне културе и традиције и унапређивање друштвеног и спортског живота у селима широм Србије.
Суорганизатори манифестације „Михољски сусрети села“ су КУД „Чучук Стана“ из Сикола и Дом културе „Стеван Мокрањац“ Неготин.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани