СВЕЧАНО ЗАТВОРЕНИ 53.“МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

web_53Mdani_zatvaranjeНа крају седмог фестивалског дана, након спектакуларног концерта Хора и Симфонијског оркестра РТС заједно са здруженим  дечијим хоровима из Неготина и извођења композиције „Кармина буране“, Карла Орфа, под диригентским вођством маестра Бојана Суђића, свечано су затворени 53.“Мокрањчеви дани“.

Током седам дана, фестивалских  празника музике и оде композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, неготинска  публика имала је прилику да ужива у 34 брижљиво одабрана програма са преко 1000 врхунских уметника, пре свеча музичара, али и ликовних и књижевних стваралаца.-Мислим да смо се нахранили за годину која долази, да имамо једну нову снагу, једну нову веру, и у сопствене могућности и верујем да ћемо сви моћи да нађемо надахнуће за нова трагања за лепотом, за смислом, за оним што нам је у наслеђе оставио Стеван Мокрањац , да то добро, плодно семе, развијамо, носимо, ширимо светом у славу његове бесмртности! Хвала вам – поручила је др Соња Маринковић, селектор Фестивала „Мокрањчеви дани“.

Фестивал је, до нове сезоне, затвореним прогласио Владимир Величковић, председник општине Неготин.
web_53Mdani_zatvaranje1-Фестивал, у славу музике и ванвременског српског културног блага, привукао је ове године преко 1000 учесника из Србије, Бугарске, Словеније, Румуније, Албаније. Посебно нам је драго што су и ове године учествовали и Мокрањчеви следбеници из нашег града јер неговање хорског певања, чији је родоначелник био Мокрањац, део је наше мисије. Мисије коју су подржали поред Општине Неготин,  Министарство културе и информисања Републике Србије, бројни покровитељи, пријатељи, медији, спонзори. Упућујем им велику захвалност. Захваљујем и ове године на наступима свим учесницима, маестру Бојану Суђићу, чији концерти дају посебну уметничку ноту фестивалу, селектору 53—ћих Мокрањчевих дана, проф. др Соњи Маринковић, Програмској комисији, организатору свечаности Дому културе и свим неготинским институцијама и појединцима који су дали свој допринос. Велику захвалност дугујем вама, драгој  публици, која је и ове године пратила све што се дешавало. Почев од музичке изложбе на отвореном у центру, до најзначајнијих концерата. И на крају посебно хвала упућујем неготинској публици  која је посећивала дивне концерте на отвореном у 11 а коју су чинила махом деца, стасавајући на тај начин у неке нове Мокрањчеве следбенике. Они су наша нада и будућност.  Као што је на пример и Андрија Милошевић, млади Неготинац, аутор овогодишњег ликовног решења визуелног идентитета фестивала који је његов дипломски рад, што више него охрабрује и говори да стасавају генерације које воле фестивал и схватају  значај стваралаштва Стевана Стојановића Мокрањца за Неготин, Србију, свет. Као Мокрањчеви суграђани, следбеници, поштоваоци, можемо рећи да смо се овогодишњим свечаностима, достојно захвалили  нашем Стевану Стојановићу Мокрањцу. Трудили смо се да будемо добри домаћини и надам се да ће нас по томе и упамтити сви посетиоци а посебно гости који су први пут били у Неготину. Себи постављамо за циљ да 54- ти Мокрањчеви дани буду бар за нијансу квалитетнији, посећенији и афирмисанији. У име Општине Неготин, поштоваоца Мокрањчевог дела, Мокрањчевих следбеника, и мојих драгих суграђана проглашавам 53- те „Мокрањчеве дане“ затвореним- рекао је Владимир Величковић, председник општине Неготин.

Свечаност затварања 54.“Мокрањчевих дана“ , традиционално је завршена доделом фестивалских признања спонзорима и пријатељима Фестивала.

Плакете 53. Фестивала“Мокрањчеви дани“ уручене су представницима“ Општине Неготин, Огранка хидроелектране „Ђердап“, Компаније „Дунав осигурање“, „Еликсира Прахово“ ДОО Прахово, Уникредит банке, Јавног сервиса РТС,  Радио Београда, АД „Телекома Србије“ и Организације музичких аутора Србије „СОКОЈ“.

Почаснице „Мокрањчевих дана“ уручене су представницима: Цркве Свете Тројице у Неготину, Диригентског семинара „Од традиционалног ка иновативном“-др Милоју Николићу и мр Тамари Адамов Петијевић, Музеја Крајине, Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, Историјског архива, Туристичке организације, , Хора храма Свете Тројице, Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, Хора Уметничке школе “Стеван Мокрањац“, Неготинског певачког друштва „Мокрањац“, КУД-а „Мокрањац“ из Мокрања, Полицијској станици Неготин, Здравственом центру Неготин, Одељењу за ванредне ситуације у Бору, Југоистока ДОО Ниш- огранку  Електротимок Зајечар- погона Неготин, ЈКП“Бадњево“, Винарије Манастира Буково, Винарије „Матаљ“, „Виммид“ винарије, Винарије „Bioerescu“, Подрума „Миливојевић“, КВЗ Подрума „Стевановић-Кушић“, СП „Шумадија електро Влајна“, Винарије „Вино-Граде“, Винарије Драгослава Илића, Винарије „Јануцић“, Друштва пчелара „Хајдук Вељко“, Удружења воћара „Воћар“ Карбулово, Компаније „Спајић“ и  ДОО“Николић превоз“.

Почаснице 53.“Мокрањчевих дана“ уручене су и Неготинцу Андреји Милошевићу, аутору ликовног решења за визуелни идентитет овогодишњег Фестивала као и представнику штампарије „Марго“.

За извештавање са програма Фестивала, почаснице су уручене медијским партнерима:  Радио Београду 2, РТВ Војводина, Телевизији Исток, Телевизији Транс, Регионалној РТВ Бор, Телевизији Кладово, дневним новинама „Новости“ и „Политика“, web тиму Општине Неготин, Народним новинама „Завичај“, часопису „ЕПС-Енергија“,  НГ порталу, ревији „Музика Класика“ и Весни Лаћарак.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани