„КЛАСИКА У 11“

КОНЦЕРТ ХОРА ДИРИГЕНАТА СРПСКЕ ХОРСКЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ

web4На градском тргу, у оквиру програма „Класика у 11“, наступио је Хор диригената Српске хорске асоцијације са учесницима овогодишњег семинара „Диригентско ходочашће“. Овај семинар је последњих година део званичног програма фестивала „Мокрањчеви дани“, а воде га др Милоје Николић и др уметности Тамара Адамов Петијевић. Његова основна улога је усавршавање диригената из целе Србије и ван ње, размена искустава и знања на репертоару и свим вештинама које сваки диригент треба да поседује. Хор диригената је данас представио резултат свог тек једнодневног рада а чим то околности дозволе наставља своје концертно деловање и радне боравке.
„Оно што радује је да све више људи долази и због дружења, а овај Хор диригената је спонтано проистекао из тих наших семинара. Они су унели још нешто што је јако важно за сваки фестивал, па и за „Мокрањчеве дане“ а то је присуствовање већег броја људи од струке, који све гледају не онако као публика која седи и критички мисли, већ као публика која је све време укључена у Фестивал и која даје једну живост целом догађању“, рекао је између осталог по завршетку данашњег програма „Класика у 11“, Милоје Николић.
Хор диригената окупио је различите генерације, од најмлађих који су ученици завршних разреда средње музичке школе у Неготину или Новом Саду до већ искусних диригената. На програму су биле композиције из разних епоха и са различитих географских подручја, међу којима „Свјати Боже“ из Литургије Петра Иљича Чајковског, „Девета руковет“ Стевана Мокрањца, „Ој, Мораво“ Златана Вауде и друге.

Концерт је завршен извођењем композиције Наташе Ђурагић „Многаја љета“, рађеној према чурушком напеву, а дириговала је осамнаестогодишња Лана Мрдаљ из Темерина, најмлађи учесник семинара диригената на 55. „Мокрањчевим данима“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани