ОДРЖАНИ 50. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Najlepse-cobaniceЈубиларни 50.„Kрајински обичаји“, једна од најстаријих манифестација у Неготинској Kрајини одржани су у Неготину 18. и 19. јуна. Пуних 50 година, ова манифестација изворног народног стваралаштва, под своје окриље, свакога јуна, у време сећања на историјски догађај – чувену битку код Штубика и Малајнице, пре тачно 216. година, окупља искрене заљубљенике и чуваре народне културе и традиције и ослања се и на јунаштво и богатство духа наших Kрајинаца.
Богдан-Гугић,-заменик-председника-Општине-НеготинОтварајући манифестацију у неготинскм Дому културе, Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин, истакао је да је обележавање значајних датума изузетно важно како бисмо деци и младима указали на величину и значај жртава које су наши преци поднели за слободу будућих нараштаја.
-Поред велике захвалности морамо се трудити да се хероизам наших предака никада не заборави. Кажу да они који не памте прошлост, осуђени су на то да је понове, а ми то не желимо да дозволимо. Пола века трајања Крајинских обичаја је за свако поштовање и желим организаторима догађаја да и у наредним годинама истрају у настојањима да се наши корени кроз очување и презентовање старих игара, обичаја и народног стваралаштва не забораве и да постану што видљивији младим нараштајима. Захвални смо Министарству културе на подршци, као и неготинском Дому културе, Месној заједници Штубик, Културно-уметничком друштву „Прераст“ из Штубика и Основној школи „Хајдук“ Вељко“- истакао је Богдан Гугућ.
.
Uruena-priznanja-na-otvaranjuПрве вечери 50. “Крајинских обичаја, програм обележавања значајног јубилеја започео је доделом јубиларних признања за допринос развоју Крајинских обичаја покровитељима: Општини Неготин и Министарству културе, као и центрима и домовима културе који су протеклих година, анимирали, припремали и окупљали културно уметничка друштва да се представе и презентују своје обичаје на Крајинским обичајима у Штубику, из Бора, Бољевца, Зајечара и Кучева. Јубиларна признања додељена су и суорганизаторима: Месној заједници Штубик, Основној школи „Хајдук Вељко“ и КУД-у „Прераст“ из Штубика, као и појединцима, пријатељима Манифестације који су градили и развијали ову смотру кроз деценије.
.
Grupa-KalemУ наставку програма представила се група „Калем“ из Београда, коју чине професионални, академски музичари Стефан Илић (вокал/виолина) и Душан Поповић Липовац (гитара). КАЛЕМ је на концерту провео публику кроз одабрани репертоар традиционалних песама као што су: Кад сум бил, Мори Ђурђо, Маријо, дели бела кумријо, А што ти је мила кћери, Заспо Јанко, Расло ми је бадем дрво …, али је представио и неке од својих Месече, Нисам моро, моро моја, Орхидеја, Циганчица, Под Гором и друге.
.
Други дан “Крајинских обичаја“ почео је дефилеом изворних група и КУД-ова, a настављен полагањем цвећа на споменик палим ратницима. У спомен и сећање на историјски догађај – чувену битку код Штубика и Малајнице, пре тачно 216 година, цвеће су положиле делегације Општине Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Историјског архива, СУБНОР-а, Општинске организације резервних војних старешина, Борачке организације Штубик, Месних заједница Штубик и Малајнице, КУД“Прераст“и ОШ“Хајдук Вељко“ из Штубика.
.KULTURNO-UMETNICKI-PROGRAM-KOBISNICAПотом је на великој, реновираној сцени приређен традиционални наступ дечијих и старијих изворних група и Културно-уметничких друштава: „Прераст“ из Штубика, „Воја Чурић“ из Кобишнице, „Чучук Стана“ из Сикола, „Карбулово“ из Карбулова, „Димитрије Беливакић из Буковча „Ђура Јакшић“ из Сумраковца, „Петар Радовановић“ из Злота, „Лозовица“ из Горњана, „Граничар“ из Халова и „Слога“ из Вражогрнца. Програм је започео наступом ученика ОШ „Хајдук Вељко“ из Штубика, а поздравну здравицу упутио је казивач Власта Бачиловић из Кривеља.
Najlepse-cobaniceНа опште одушевљење публике приређен је и избор за најлепше чобанице 50. Крајинских обичаја, те је жири у саставу: Зоран Катић, селектор испред централног Савеза аматера у култури Србије и Милан Радосављевић, уредник ликовног програма у Дому културе у Неготину, за Најлепшу чобаницу прогласио Анћелу Ђурић (2006), представницу КУД-а „Чучук Стана“ из Сикола. Матеа Бешинић (2009) из КУД-а „Петар Радовановић“ Злот проглашена је за Прву пратиљу, док је Емилија Станикић (2009) испред КУД-а „Ђура Јакшић“ из Сумраковца освојила титулу Друге пратиље јубиларних Крајинских обичаја.
VunaКада су у питању традиционалне вештине, прво место у брзом упредању вуне освојила је Јелица Дуцић (1956) из Штубика која је за 2 минута упрела 6,70 метара дугу вунену нит. Друга је била Радмила Плешић (1958) из Злота, док је трећу позицију заузела Славица Мађаревић (1962) из Кобишнице.
.
.
.
.
KacamakНајбољи качамак припремила је Негослава Ђурић (1965) из Сикола, потом Татјана Трандафиловић (1980) из Кобишнице и Ненад Петковић (1970) из Вражогрнца, који је заузео трећу позицију.
У пастирским надметањима учествовало је педесетак такмичара. У бацаљу камена са рамена, добацивши 9,05 метара, прво место освојио је Андрија Богић (2004) из Малајнице, који се овенчао и титулом победника у скоку у даљ, друго је заузео Александар Илић (2005) из Кобишнице, а треће место припало је Небојши Цветићу (1995) из Сикола. Другопласирани у скоку у даљ био је Давид Петровић, а треће место у овој дисциплини освојио је Дејвид Димитријевић из Горњана.
У потезању чобанског штапа прво место је припало Снежани Бутаревић (1992) из Буковча, имајући у виду да су се такмичари „џентлменски“ договорили да јој, овога пута другопласирани Горан Маринковић из Штубика, уступи своју дугогодишњу необориву прву позицију на Крајинским обичајима. Треће место у овој дисциплини припало је Ивану Јанковићу из Сикола. У надвлачењу конопца тријумфовали су домаћини из Штубика, друго место освојило је Сиколе, док је треће место припало екипи из Халова.
Уз помоћ Министарства културе Републике Србије и Општине Неготин, суорганизатора Месне заједница Штубик, ОШ“Хајдук Вељко“ и КУД-а „Прераст“ из овог села, учесника којих је ове године било око 350, медија, бројних пријатеља и сарадника- искрених заљубљеника у народну традицију и културу, Дом културе „Стеван Мокрањац“ из Неготина је обележио пола века трајања „Крајинских обичаја“.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани