ЛИКОВНО РЕШЕЊЕ ЗА ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ 54. МОКРАЊЧЕВИХ ДАНА

54_Mdani_5Ликовно решење за визуелни идентитет 54. Мокрањчевих дана, истакнутог графичког дизајнера Марка Стојановића, дочарава основну мисију Фестивала, промовисање стваралаштва најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, стилизованом звездом сачињеном од препознатљивог Мокрањчевог споменика у Неготину, његове музике и светлости која зрачи из епицентра у Неготину са жељом да изађе из родног Неготина и распрши се по Србији, Европи, свету….
- Дизајн је чисто ликовно дело, орнамент добијен ротирањем слика споменика Небојше Митрића, прва три реда оригиналне партитуре 6. Руковети, натписи са програма Неготинског певачког друштва из 1872, чувеног Расовог логотипа, натписа године рођења и смрти, Мокрањчевог потписа са 6. Руковети, белог познатог потписа славног композитора, розе акцентоване речи Неготин у Мокрањчевом рукопису… Овако слојевита и разграната графика представља разноврсност ритмова у Руковетима и фолклору, асоцира на хор и бројне чланове симфонијског оркестра- речи су аутора Марка Стојановића.
Марко Стојановић (1982) завршио је Академију уметности у Новом Саду са наградом Арт клинике Перспективе IV. Kао представник АУНС боравио је у Lasalle-Sia College of the Arts у Сингапуру, као и на Академији уметности Универзитета Verakruz у Мексику. Самостално је излагао у галеријама Ремонт, У10, Културног центра и Дома Омладине у Београду, Музеју савремене уметности у Скопљу, Kултурном центру Kино Шишка у Љубљани и многим другим галеријама. Учествовао је на групним изложбама као што су 48. Октобарски салон- Београд, Бијеналу младих уметника Европе и Медитерана- Бари у Италији, Микронаративи, Музеју модерне уметности- Sent Etjen у Француској, Galleria d’Arte Moderna Palazzo Forti-Верона, Италија, Павиљону Цвијете Зузорић-Београд… Дела му се налазе у колекцијама Града Београда, Теленор Фондације, Имаго Мунди и другим.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани