ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА „КЛАУСТРОФОБИЧНА КОМЕДИЈА“

Klaustrofobicna_komedija_1На сцени неготинског Дома културе синоћ је у оквиру Мајских свечаности играна позоришна представа „Клаустрофобична комедија“ Душана Ковачевића у режији Дарка Бајића.

Легендарни комад Звездара театра доживео је своју прву премијеру још давне 1987. године, када су главне улоге тумачили Бата Стојковић, Сека Саблић, Жарко Радић, Миша Јанкетић, Данило Лазовић, Софија Жугић и друга велика имена српског глумишта. Готово тридесет година касније, представу носе Љубомир Бандовић, Невена Ристић, Славко Штимац, Зоран Цвијановић, уместо кога је синоћ у Неготину улогу Јагоша Краја тумачио Стефан Трифуновић, Марко Јанкетић и Јована Стојиљковић.

Комад на духовит начин, својствен Ковачевићу, приказује реалност данашњице, односно тадашњице, описујући друштво у ком се политика преплиће и упилиће у уметност, културу и свакодневни живот. У паралелној стварности која се одиграва истовремено на позоришној сцени и у реалном животу, јунаци „Клаустрофобичне комедије“ покушавају да се изборе са чињеницом да им је судбина унапред предодређена. На ивици лудила, али већ проглашен лудим, један писац покушава да извоје битку са околином и људима који је чине.На другој страни приче, али истом крају друштвене лествице, налази се оџачар по имену Сава. Овај трагични лик доживљава двоструку смрт – друштвену и биолошку.

Редитељ Дарко Бајић сматра да је ауторски тим задржао представу у оном времену, али да ће се у репликама препознати исте муке, само што „30 пута више боле, јер је прошло 30 година“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани