ОДРАЖАНE КОНФЕРЕНЦИЈE ЗА НОВИНАРЕ У БЕОГРАДУ И НЕГОТИНУ

kzn_1У Неготину је све спремно за почетак 48. Мокрањчевих дана, потврдили су мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин и мр Милан Радосављевић, директор Фестивала. Програм фестивала “Мокрањчеви дани”, који ће се ове године по 48. пут одржати у Неготину од 13. до 20. септембра, по избору селектора, музиколога др. Бранке Радовић, заснива се на препознатљивој програмској концепцији у чијој су основи хорско извођаштво и промоција домаћег музичког стваралаштва.

Обраћајући се новинарима, мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин потврдио је да Неготин спремно дочекује фестивал који је постао заштитни знак града и музичке сцене Србије.

kzn_2„Мокрањчеве дане ове године организујемо са посебном одговорношћу. У сусрет 50. јубиларном фестивалу који ишчекујемо са нестрпљењем, ове године, захваљујући значајним годишњицама из наше бурне историје и богате традиције, славимо 180 година коначног ослобођења Неготина од Турака. Са посебним пијететом обележили смо 200 година од погибије легендарног јунака Хајдук Вељка и припремамо се да наредне године, са дужним поштовањем, на стогодишњицу смрти, одамо посебну почаст Стевану Мокрањцу.  Претходних 47 година кроз наш град у време Мокрањчевих дана прошла је плејада музичара, уметника, музиколога, историчара, новинара, поштовалаца дела Стевана Мокрањца или  једноставно љубитеља уметности. Они су наши најбољи амбасадори јер се глас о духу Мокрањчевих дана, Неготинској Крајини,  гостољубивости домаћина и поштовању традиције прочуо надалеко. Мокрањчеви дани су део наше, давно утемељене културне традиције, и само потврђују да Неготин с правом носи титулу културног седишта источне Србије.“ – поручио је мр Милан Уруковић.

kzn_3Након беседе песника Адама Пуслојића, који је ове године проглашен и за почасног грађанина Неготина, фестивал ће, како је најављено отворити Ана Вучетић, помоћница министра културе.  Натпевавање хорова, програм који увек доноси велико узбуђење и учесницима и публици, већ прве вечери фестивала, окупиће пет хорова из Италије, Македоније, Републике Српске и Србије. У програму Трагом незаборава”, у суботу  14. септембра представиће се лесковачки Градски дечији хор “Звездице”,  Камерни оркестар “Аморозо” и Вокални квартет “Либеро” под диригентским вођством  др Јелене Цветковић.

У недељу 15. Септембра у оквиру програма „Нити традиције“ који се одржава у Мокрању, селу порекла композитора Стевана Мокрањца свој програм извешће вокални ансамбл Свети Архангел Михаило из Београда. У вечерњим сатима у цркви свете Тројице у Неготину наступиће Дивна Љубојевић са својим хором „Мелоди“.

kzn_4Најатрактивнији програм фестивала, мјузикл „Зона Замфирова“ у режији Кокана Младеновића, са Иваном Босиљчићем, Даницом Максимовић и  Небојшом Дугалићем, неготинска публика моћи ће да прати у понедељак 16 септембра.  Уторак 17. септембар резервисан је за хор Гортинија из Ђевђелије, прошлогодишњи победник натпевавања. Српски и светски музички бисери у извођењу прослављене оперске диве Јадранке Јовановић уз клавирску пратњу Николе Рацкова. Седми дан фестивсала повећен је 200 годишњици рођења Петра Петровића Његоша и тог дана пред фестивалском публиком наступиће црногорски хорски ансамбли под диригентском палицом Даринке Матић Маровоћ, Александре Кнежевић, Михајла Лазаревића, Илије Дапчевића и Зоје Ђуровића. Завршне вечери фестивала наступиће КУД „Абрашевић“ из Београда.

kzn_5Покровитељи Мокрањчевих дана су општина Неготин и као и министарства културе и финансија и привреде. Одржавање “Мокрањчевих дана” помажу и бројни пријатељи фестивала: Телеком Србије, Дунав осигурање, УниЦредит банка, Еликсир група, ХЕ Ђердап 2, ЕД Југоисток и бројни други

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани