Архиве: 2016

СРЕЋНИ ВАМ НОВОГОДИШЊИ И БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ

web_Sretna-Nova-2017-godinaСрећну и успешну

Нову 2017.годину

жели Вам

Дом културе „Стеван Мокрањац” Неготин

НOВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ БОЈАНА МАРОВИЋА СА БЕНДОМ

webBojanMarovicНовогодишњи концерт

Бојан Маровић са бендом
сала Дома културе – Неготин
27.децембар /уторак/ 20 сати
улаз:200 динара

ДОБРО ДОШЛИ

.

НОВОГОДИШЊА ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ „7 СНЕЖАНА И ПАТУЉАК“

7-Snezana-i-patuljakНовогодишња позоришна представа за децу
7 СНЕЖАНА И ПАТУЉАК“
21.децембар /среда/ 12 сати
сала Дома културе Неготин
улаз слободан

ДОБРО ДОШЛИ

 

 

КОНЦЕРТ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА ХОРСКОГ ПЕВАЊА

plakat-dan-horskog-pevanja-2016-01Поводом обележавања светског дана хорског певања, у неготинском Дому културе, 11.децембра /недеља/ са почетком у 18 сати, биће одржан концерт неготинских хорова.Учествују:
Хор  „Вивак“  
УШ „Стеван Мокрањац“
диригент: Драгана Мариновић Симоновић
Хор ОШ „Вук Караџић“
диригент: Тања Милосављевић
Хор УШ „Стеван Мокрањац“
диригент: Александра Ђукић
.                                          Хор Цркве Св.Тројице
.                                    диригент: Светлана Кравченко
.                                      Хор неготинске гимназије
.                                       диригент: Данијела Марковић
.                                         Хор УШ „Стеван Мокрањац“
.                                       диригент: Ружица Рајковић
.
  .                                           Улаз је слободан  
                                            ДОБРО ДОШЛИ

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА „СВЛАЧЕЊЕ“

Svlacenje Позоришна представа „Свлачење“

14.децембар /среда/ у 20 сати

Сала Дома културе – Неготин

улаз 300 динара

ДОБРО ДОШЛИ

ИЗЛОЖБА СЛИКА И ЦРТЕЖА ЗОРИЦЕ ЗОРЕ МАРКОВИЋ

izlozba_NegotinУ среду, 30.новембра у 19 сати у галерији Дома културе биће одржана изложба слика и цртежа Зорице Зоре Марковић.  Улаз је слободан.

ДОБРО ДОШЛИ

ПРЕМИНУО РАДИСЛАВ ТРКУЉА, ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН НЕГОТИНА

RasaTrkuljaЈуче је у 79. години живота преминуо Радислав Раша Тркуља, сликар и Почасни грађанин Неготина.

Радислав Тркуља рођен је 1938. године у Кладову. Дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду,у класи професора Ђорђа Андрејевића Куна 1963. године, а две године касније завршио је и постдипломске студије у Мајсторској радионици Крста Хегедушића у Загребу.

Тркуља је био члан УЛУС-а од 1964. године и члан Српског уметничког друштва „Лада“, а у раду се доказао као сликар „најснажније аутентичности који је у својим делима спајао традиционално са савременим“.

Излагао је на више од 70 самосталних и на више 500 колективних изложби у земљи и иностранству и добитник је бројних домаћих и међународних награда. Његове слике налазе се у бројним приватним колекцијама и сталним поставкама и фондовима светских музеја.

Основао је Галерију ПЕНА у Ђердапу 1975. године са сталном поставком својих дела, а од 1993. до 2000. године био је директор Музеја савремене уметности у Београду.

Радислава Тркуља 2005. године Неготину je поклонио двадесет ликовних дела која су постала део Тркуљиног легатa, који је отворен у комплексу  Мокрањчеве родне куће. Пет година касније, на иницијативу Дома културе „Стеван Мокрањац“, Радислав Тркуља проглашен је и за Почасног грађанина Неготина.

Радислав Тркуља биће сахрањен на месном гробљу у Иланџи.

KИДС ФЕСТ

web_KIDS-fest-2017КИДС ФЕСТ 2016

ОД 16 ДО 19. НОВЕМБРА 2016.

НЕГОТИНСКИ БИОСКОП

ДОБРО ДОШЛИ

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА „ВЕЛИКИ ТАЛАС“

web-Veliki-talasПозоришна представа ВЕЛИКИ ТАЛАС
28. НОВЕМБАР /ПОНЕДЕЉАК/ 20 сати

сала Дома културе – Неготин

улаз: 500 динара

КОНЦЕРТ ЈЕЛЕНЕ ТОМАШЕВИЋ

ПUntitled-1опуларна поп певачица Јелена Томашевић одржаће  концерт у неготинском Дому културе, у уторак 22. новембра са почетком у 20 сати. Популарна поп певачица наступиће у пратњи свог бенда. Улазнице за концерт продаваће се на билетарници Дома културе сваког радног дана од 10 до 14 сати пре подне и од 17 до 19 сати после подне. Суботом од 10 до 14 сати. Недељом билетарница не ради. Улазнице се продају по цени од 400 динара.

ДОБРО ДОШЛИ

ИЗЛОЖБА РАДОВА ЛИКОВНЕ ШКОЛЕ ДОМА КУЛТУРЕ

lik-skola-2016У уторак, 25.октобра у 19 сати у галерији Дома културе биће одржана изложба радова ликовне школе Дома културе  „Стеван Мокрањац″.  Улаз је слободан.

ДОБРО ДОШЛИ

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ ОСОБА

Dan_starih_sajt_1На иницијативу Удружење пензионера и под покровитељством општине Неготин, пригодним програмом, у суботу, 1. oктобра, у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину, обележен је Међународни дан старих.  

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ „КО ЈЕ ОВДЕ КРИВ“

Позориште Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“
Режија, сценографија и адаптација: Жоро Иванов

ko-je-ovde-kriv

Сала Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин
7. OKTОБАР 2016. у 12 сати

ЦЕНА: 100 динара

 

ЗАВРШЕНИ 51. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

Извођењем „Неотпеване песме“, у интерпретацији Хора и симфонијског оркестра РТС, под управом маестра Бојана Суђића, у Неготину су синоћ завршени 51. “Мокрањчеви дани”. Уз доделу Повеља и Почасница фестивала пријатељима Фестивала, покровитељима, установама, медијским кућама, и званично су скупштене фестивалске заставе, али је истовремено озваничен и почетак припрема за предстојеће 52. “Мокрањчеве дане”.

„НЕОТПЕВАНА ПЕСМА“ ЗА КРАЈ ФЕСТИВАЛА

Hor-i-simfonijski-orkestar-RTS_3Трећу годину за редом „Мокрањчеве дане“, маестрално затварају ансамбли Радио Телевизије Србије под управом диригента светског гласа Бојана Суђића. Пола века Фестивала обележили су прошле године извођењем Бетовенове Девете симфоније, а 2014. представили изабране Мокрањчеве Руковети. Наступ Хора и Симфонијског оркестра РТС-а, на самом затварању 51. Мокрањчевих дана, поново је био празник за фестивалску публику. Разлог више је извођење дела „Неотпевана песма“ Александре Вребалов које је крајем прошле године имало светску премијеру. Наиме, Вребалов је, што је реткост у Србији, довршила дело другог композитора после равно једног века. Реч је о композицији „Зимњи дан“ коју је Стеван Мокрањац почео да пише неколико дана уочи своје смрти 1914. године, те тако представља својеврсну опроштајну Мокрањчеву песму. Дело је рађено по XXII песми збирке „Ђулићи увеоци“ Јована Јовановића Змаја.

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „МУЗЕЈСКА ЗАОСТАВШТИНА СТЕВАНА МОКРАЊЦА“

promocija_Muzejska-zaostavstina-Stevana-Mokranjca-3У препуном дворишту Мокрањчеве родне куће, последњег фестивалског дана, представљена је књига „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца (писма и разгледнице)“, аутора вишег кустоса документаристе Ивице Трајковића у издању Музеја Крајине. Књигу је поред аутора, представила рецезент Оливера Делић, музејски саветник, историчар Музеја Срема у Сремској Митровици. Публика је била у прилици да чује и одабрану преписку Мокрањца и његове супруге, захваљујући ученицима Неготинске гимназије и професорки Весни Станковић.

ОДУШЕВИЛЕ “МАЛЕ ТАЈНЕ“

Male-tajne-(4)Да публика воли комаде са певањем, глумом и плесом, како је своје „Мале тајне“ назвао редитељ Горан Марковић, показала је и публика 51. „Мокрањчевих дана“, претпоследње фестивалске вечери. У препуној сали дома културе „Стеван Мокрањац“ глумачка екипа: Предраг Ејдус, Војин Ћетковић, Тихомир Станић, Срђан Тимаров, Петар Бенчина, Андријана Оливерић, Бранислава Подрумац, Миодраг Радоњић, Милош Анђелковић, Раде Ћосић и Андрија Кузмановић, уз помоћ плесног ансамбла кога су чиниле Хелена Петровић, Јелена Боровић и Ирена Максимовић и бенда Hot Club Belgrade испричали су причу о Анкици и Душану, заправо Оливери и Радету Марковићу и оснивању Академског позоришта, односно Атељеа 212. Фактографски подаци су помешани са фикцијом, али успешно инкорпорирани у причу која прати дешавања од 1939, када прича почиње, за време рата и немачке окупације, па све до 1958, када се серија завршава.

ФИЛМ О МОКРАЊЦУ

film-o-Mokranjcu-2„Довољно за бесмртност“ назив је документарног филма који потписује ауторски тим: Ана Ђорђевић, Бојана Радовановић, Милош Браловић и Стефан Савић. Реч је о самосталној изради коју потписују млади музиколози, свршени студенти мастер студија и докторанти Факултета музичке уметности у Београду, док је постпродукцију био задужен Стефан Богнар. Идеја за настанак сценарија за овај филм родила се у години обележавања стогодишњице од смрти Стевана Стојановића Мокрањца а са циљем да се, кроз разговор са бројним музичким стручњацима (музиколозима, композиторима, диригентима и музичким теоретичарима) сагледа значај и утицај утемељивачког, композиторског и педагошког рада најзначајнијег српског композитора. Сценарио филма базира се на исечцима из интервјуа који су подељени у неколико тематских целина – Стваралаштво, Утицај на потоње генерације, Рецепција, Обележавање годишњице смрти.

НАУЧНА ТРИБИНА ФЕСТИВАЛА

naucna-tribina-4Др Богдан Ђаковић, музиколог и хорски диригент на Малој сцени биоскопа “Крајина” одржао је петог фестивалског дана научну трибину на тему “Мокрањчево дело у светлу савремених богослужбених и уметничких елемената музике православног Истока”. По речима др Ђаковића овом темом настојао је да означи место Мокрањчевог црквеног хорског опуса у односу на савремене тенденције унутар богослужбене и концертне црквене музике водећих помесних православних цркава.

У ПРОГРАМУ “КЛАСИКА У 11” УЧЕСТВОВАЛИ ХОРИСТИ ИЗ БУГАРСКЕ

klasika-u-11-Angel-Manolov--1Академски хор “Ангел Манолов” из Софије, под управом Дарене Попове, представио се петог фестивалског дана публици у центру Неготина делима претежно бугарских композитора, које су извели и синоћ на свом целовечерњем концерту као победници Натпевавања хорова 2015.
Хор „Ангел Манолов“, основан још 1933. године, у двадесетоминутном представљању на отвореном разгалио је публику завршивши ефектно концерт са „Ерген деда“ Петра Љондева и „Седнало е Џоре, дос“ Стефана Мутафчиева, заснованим управо на традиционалном бугарском мелосу.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани