ОТВОРЕНИ 53. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

web_otvaranje-horoviФестивал „Мокрањчеви дани“, посвећен стваралаштву најзначајнијег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца, свечано је отворен у дворишту његове родне куће у Неготину.

Звуци фанфара, интонирање химне и Шесте Мокрањчеве руковети у извођењу учесника натпевавања, неготинских и хора Collegium Musicum Catholicum, под диригентским вођством Тамаре Адамов Петијевић, у присуству бројних гостију, означили су почетак музичке светковине, Фестивала „Мокрањчеви дани“ која се по 53. пут одржава у Неготину.

Након полагања цвећа делегација бројних културних и државних институција пред спомеником Стевана Мокрањца, уваженом скупу обратио је Владимир Величковић, председник општине Неготин.

web_otvaranje_presdsednik-opstine-Negotin- Достојанствено и свечано, најпознатијем српском композитору у част, присуствоваћемо програмима које ће, у седам фестивалских дана, извести преко 1000 учесника из разних крајева.Желим да се захвалим на великој подршци Министарству културе и информисања Републике Србије, без чије помоћи, фестивал не био ово што јесте, пријатељима фестивала, медијским покровитељима, уметницима и посетиоцима који чине наше музичке свечаности респектабилним.Од српске традиције до савремених уметничких трендова, промовисањем Мокрањчевог дара и завештања, Неготин живи за фестивал, што ће и показати у наредним данима. Добро дошли у град српске музике. Добро дошли на 53.-ће Мокрањчеве дане – поручио је председник Величковић.

Част да буде беседник на отварању 53. Мокрањчевих дана припала је балерини Аји Јунг, директорки Београдског фестивал игре.

web-Aja-Jung_besednik- Од одрастања у родном Неготину, Београду и Зајечару, до школовања и усавршавања у Минхену, Риму и Лајпцигу, Мокрањац је вајао свој несвакидашњи дар и прикупљао знања, несебично их делећи у свом времену и припремајући за наредне генерације. Остала су ванвременска и узвишена дела, опус непроцењиве вредности… Остала је наша прва музичка школа коју је баш он основао… Као прави миракл, обзиром на тешка времена, ратове и бомбардовања, балкански немар, савремене инвеститоре и рушитеље, остала је његова родна кућа у Неготину, као и кућа у којој је живео у Београду на углу Доситејеве и Јевремове… Ту је и понека биста, гробница у Београду, као и чувени портрет који је насликао Урош Предић, стриц композиторове супруге… И упркос свим тешкоћама – можемо се похвалити једном од најдуговечнијих и најважнијих манифестација у Србији! Мокрањчеви дани. На томе смо захвални Неготину! И свима вама који сте овај фестивал чинили или чините живим и релевантним у нашим и иностраним оквирима – истакла је, између осталог, Аја Јунг у својој беседи.

У поздравном писму, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије поручио је да Фестивал „Мокрањчеви дани“ значајно доприноси промовисању стваралаштва једног од најзначајнјијих српских композитора, као и да Министарство препознаје његов значај и већ деценија значајним средствима помаже реализацију Фестивала.

web_AleksandarGajovic_drzavni_sekretarФестивал „Мокрањчеви дани“ свечано је прогласио отвореним, Александар Гајовић, државни секретар Министарства култтуре и информисања Републике Србије.
-Министарство културе и информисања је све протекле деценије здушно било и остало уз „Мокрањчеве дане“, на шта смо посебно поносни. Поносни смо такође и на диван концертни клавир, који је управо заслугом овог Министарства данас у Неготину и већ је на располагању домаћинима овог Фестивала и његовим гостима, уметницима – Када је реч о Стевану Стојановићу Мокрањцу, наша је света дужност да управо у његовом родном Неготину кроз овакве хорске свечаности заувек задржимо у сећању овог српског композитора, врсног музичког педагога и класика наше музике, који је најзаслужнији за увођење српског националног духа у уметничку музику. Овим 53. Мокрањчеве дане“ с поносом проглашавам отвореним- поручио је Александар Гајовић.

На крају церемоније отварања 53.“Мокрањчевих дана“, Владимир Радић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ уручио је Аји Јунг плакету „Мокрањчевих дана“, док је ово признање Александру Гајовићу, државном секретару, уручио Владимир Величковић, председник општине Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани