IN MEMORIAM

Зоран Христић (1938-2019)

web_ZoranHristicВест о смрти славног српског композитора Зорана Христића са великим жаљењем одјекнула је у Мокрањчевом Неготину. Композитор богатог опуса чија су дела и за његовог живота сврстана у анале српске музичке сцене, био је велики поштовалац композитора Стевана Стојановића Мокрањца.
И управо због тога је Зоран Христић и дао немерљив допринос Фестивалу „Мокрањчеви дани“, најпре као члан Програмске комисије, а потом и селектор Фестивала 2005. и 2006. године, будући да је својом визијом, талентом и кредибилитетом дао лични печат концепцији и целокупном значају Фестивала . Част да буде беседник указана му је 2003. године,а његова беседа остаће упамћена као својеврсна ода једног великана другом.
Као добитник бројних домаћих и међународних признања, међу којима и награде за животно дело „Мали принц“ и „Златни беочуг“, и велики пријатељ Неготина, по наруџбини Фестивала , Зоран Христић је компоновао дело „15 рукохвати по Стевану“ које је премијерно, Дувачки квинтет Београдске филхармоније извео на „Мокрањчевим данима“ 2009. године. Фестивалска публика, поред ове композиције, памти и бројна друга дела Зорана Христића од којих као посебно упечатљив издвајамо мјузикл „Маратонци трче почасни круг“ за који је, заједно са Иреном Поповић и Марком Грубићем, писао музику.
Увек радо виђен гост Неготина често је наглашавао да је „интимно везан за „Мокрањчеве дане““ и поздрављао напоре организатора да, следећи његове сугестије и визију , Фестивал и Неготин достигну ниво Моцартовог Салцбурга.
Дом културе „Стеван Мокрањац“ као организатор Фестивала „Мокрањчеви дани“ са великим жаљењем примио је вест о смрти свог великог сарадника и музичког идеолога Зорана Христића и упутио телеграм саучешћа његовој породици.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани