НОВИНАРИМА У БЕОГРАДУ ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

08.09.2010, Београд

У Међународном прес центру у Београду, 6. септембра одржана је конференција за новинаре, на којој је представљен програм овогодишњих „Мокрањчевих дана“. 45. Фестивал свечано ће бити отворен 10. септембра у 17 сати пред родном кућом највећег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца у Неготину. На прес конференцији у Београду о припремама и програму Фестивала говорили су: др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин, Миломирка Јововић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин, др Бранка Радовић, селектор Фестивала и Даринка Матић-Маровић, председник Програмске комисије Фестивала. Бројним медијским кућа овом приликом представљени су и покровитељи и спонзори овогодишњих „Мокрањчевих дана“.

Фестивал „Мокрањчеви дани“ ће у Неготину, родном граду најзначајнијег српског композитора, бити организован у континуитету од 09. до 15. септембра. За 9.септембар у оквиру предфестивалске вечери најављена је промоција малог албума „Мокрањчеви следбеници“ и целовечерњи концерт, који ће приредити гитариста Огњен Грчак, као један од Мокрањчевих следбеника. Свечано отварање Фестивала, у присуству Небојше Брадића, министра културе Србије, најављено је за 10.септембар уз беседу прослављеног виртуоза на фрули, Боре Дугића. Програм фестивала осмишљен је са циљем његовог „отварања“ за различите музичке жанрове и поспешивања међународне сарадње. Тако ће на овогодишњој манифестацији, у традиционалном Натпевавању хорова, које представља круну фестивала, учествовати пет хорова из Македоније, Хрватске, Црне Горе и Србије. Хорска музика, која представља најплодотворнији део Мокрањчевог стваралаштва биће заступљена и кроз учешће хора РТС-а и диригента Бојана Суђића, те хора „Collegium musicum“, под диригентском управом Даринке Матић Маровић, Првог београдског певачког друштва који ће настпити са диригентом Светланом Вилић, а целовечерњим концертом представиће се и прошлогодишњи победник натпевавања, хор „Ипавска“ из Словеније. Програмом је, између осталог, предвиђено гостовање Атељеа 212 и чувеног мјузикла „Коса“ у режији Кокана Младеновића, као и концерт „Даме певају џез“, када ће уз Биг бенд РТС-а, наступити Биљана Крстић, Лена Ковачевић и Светлана Палада. У програму „Антологија српске соло песме“ наступиће Драгана Југовић дел Монако, Катарина Јовановић, Анета Илић и Владимир Андрић. Посластица за све поштоваоце музике која инспирацију тражи у изворном народном мелосу, управо онако како је то чинио Стеван Стојановић Мокрањац стварајући својих петнаест Руковети, биће наступ маестра фруле Боре Дугића и његових гостију кроз концерт „Симфонија духа и даха“. Фестивал посебан акценат ставља на програме најбољих младих музичких стваралаца Србије кроз програме „Млади лауреати Шуману и Шопену“. Стваралаштво младих биће заступљено и кроз пратећи програм камерног ансамбла „Ракија“ из Норвешке. Саставни део 45. фестивала су и научна трибина „Црквена музика Стевана Стојановића Мокрањца“, етно програм „Нити традије“, програм обележавања 175 година од рођења композитора Даворина Јенка, као и изложбе слика Владимира Величковића и „Ехо музике“ (са овогодишње ликовне колоније у Вратни).

Овога пута, званично затварање фестивала, биће уприличено 14. октобра 2010. године уз учешће прослављеног хорског ансамбла „Глинка“ – хора Државне академске капеле из Санкт Петербурга, који као најзначајнији светски ансамбл, на сталном репертоару има управо Мокрањчеву музику.


Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани