У НЕГОТИНУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ХОРСКОГ ПЕВАЊА

web_SvetskiDanHrskogPevanja2019_2Као права престоница хорског певања, част коју дугује свом великану, композитору и хоровођи Стевану Стојановићу Мокрањцу, Неготин је шести пут заредом, концертом истакнутих хорова из Неготина, Румуније и градова из окружења, обележио Светски дан хорова. У концерној сали Дома културе „Стеван Мокрањац“ наступило је десет хорских ансамбала који су надахнутим извођењем пробраног репертоара, почев од Мокрањца, преко иностраних класика озбиљне, поп, дечије  и етно музике, овдашњој публици приказали сву лепоту хорског певања.

Концерт је почео наступом дечијег хора „Вивак 2015.“ из Неготина, под диригентским вођством Драгане Мариновић Симоновић. Неготинској публици потом се представио хор „Vox Dunaris“, из Турн Северина у Румунији, којим диригује Виорел Дорин Бала.   Уследио је наступ хора ОШ „Бранко Радичевић“, са диригентом Емом Анђелић, а онда и српског Гимназијског хора „Доситеј Обрадовић“ из Темиштвара у Румунији који води Јоца Бугарски. Након малишана из Темишвара, наступили су неготински основци из школе „Вук Караџић“, предвођени Тањом Милосављевић. Концертној публици Дома културе представило се и Градско певачко друштво „Стеван Мокрањац“ из Зајечара, са диригентом Мајом Миленковић. Уследио је наступ два неготинска хора, ОМШ „Стеван Мокрањац“ из Неготина, који је предводила диригент Александра Ђукић и Градског хора „Мокрањац“ под вођством Ружице Рајковић. Потом се представио Камерни хор „Лавиринт“ из Зајечара, којим диригује Жељка Алексић, док је  завршница концерта припала Девојачком хору  СМШ „Стеван Мокрањац“ из Неготина који води Ружица Рајковић.

Концертом хорова, Неготин се, шести пут заредом, придружио плејади градова који обележавају Светски дан хорског певања установљен пре 29 година у Хелсинкију на иницијативу Алберта Грауа, композитора, наставника и хорског диригента из Венецуеле.

Организатори програма поводом обележавања Светског дана хорског певања су УШ“Стеван Мокрањац“ и неготински Дом културе „Стеван Мокрањац“. Покровитељ је Општина Неготин.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани